Recenzija: Chicago P.D. – Serija koja veliča policijsku brutalnost

Iako je ova serija izvedena od “Chicago Firea”, sličnija je NBC-jevoj “Southland”, samo bez energije, ideja i drame.

Chicago P.D. | Foto: Paul Drinkwater/NBC
Chicago P.D. | Foto: Paul Drinkwater/NBC

Kad je producentima važnija brutalnost nego originalnost, dobijete seriju kao što je “Chicago P.D.”, spin-off NBC-jevog neočekivanog, a solidnog lanjskog poluhita o vatrogascima jednako nemaštovitog naziva “Chicago Fire”. Za razliku od izvorne serije, čiju sam prvu sezonu pogledao početkom prošlog ljeta, a sudeći prema pilot epizodi koja je jedina dostupna u trenutku pisanja ove recenzije – “Chicago P.D.”, serija o čikaškom policijskom odjelu, loša je serija. Ali ono, baš BAŠ loša. Dijalozi su predvidljivi, gluma je marginalna, a priče su pometeni ostaci iz tvornice autora Dicka Wolfa, kojeg je devedesetih proslavila franšiza “Zakon i red”. U jednom trenutku spomenutog pilota ekipa policajaca hrli u stan u potrazi za osumnjičenikom. On bježi. Oni ostanu kako bi pretražili prostorije, i gle čuda – čuju šuškanje u ormaru. Gotovo sam htio stisnuti pauzu, otići do kladionice i uplatiti da se unutra nalazi krhki, nevini klinac. Pogađate? Otvorili su vrata ormara i – tnt-tnt-tnt – unutra se nalazi krhki, nevini klinac. Kvragu.

Iako je “Chicago P.D.” serija izvedena od “Chicago Firea”, sličnija je bivšoj NBC-jevoj policijskoj drami “Southland”, samo bez energije, ideja i drame. Jason Beghe tumači narednika Hanka Voighta, ulogu koja je u izvornoj seriji predstavljena kao negativna; ovdje je samo prosječni “prljavi” policajac koji je zadužen za stvari – nešto kao Vick Mackey (detektiv iz “The Shielda”), samo bez energije, ideja i drame. Flankiran je prosječnim TV policajcima – lijepom djevojkom, drugom djevojkom, momkom, mlađim momkom, momkom usijane glave. I Azijcem. Pa što, on je zadužen za tehnologiju i gadgete, naravno.

Da je ova serija samo dosadna, to bi bila druga stvar. Ona je i nemoralna. Veliča policijsku brutalnost. Obilje serija (trenutnih i završenih) prikazuje mučenje, ali prošlo je neko vrijeme otkad ga je neka serija tako bezbrižno podržavala. Jedno je kad se lik ponaša gnjusno, a drugo kad serija pozicionira tu gnjusnost kao razlog da voli – ili, još gore, ne voli, ali poštuje – nekog; gledat ću seriju o neetičnoj osobi, ali moj želudac ne može podnijeti hagiografiju.

Nadam se da će svi ti likovi završiti u zatvoru (ili, u Voightovom slučaju, vratiti se u zatvor). Možda će ondje imati vremena vidjeti čikašku dugu i sablasnu povijest mučenja zatvorenika – i ne govorim o starom vijeku. Pa samo prije nekoliko tjedana jedan je muškarac oslobođen nakon trideset godina zatvora, optužen za silovanje koje je priznao dok su ga policajci premlaćivali – iako ga nije počinio. U ovoj seriji policijska brutalnost prikazana je kao dokaz da se ti policajci toliko brinu o pravdi da se ne mogu kontrolirati ili usredotočiti na “gluposti” poput zakona i ljudskog dostojanstva. Wolfu ćemo zauvijek biti zahvalni na “Zakonu i redu”, ali to što nam je dao “Chicago P.D.” zaista boli.

ŽANR: Drama
AUTOR: Dick Wolf
ULOGE: Jason Beghe, Jon Seda, Sophia Bush, Jessee Lee Soffer
MREŽA: NBC
OCJENA: 2

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.