Kuća od karata: podmetanja, izdaje i spletke

Ian Richardson pojavljuje se u ulozi hladnokrvnog makijavelističkog manipulatora Francisa Urquharta, do grla upletenog u prljave političke igre obilježene podmetanjima, izdajom, zakulisnim spletkama i korupcijom u samom političkom vrhu.

Kuća od karata

“House of Cards” sočna je priča o pohlepi, korupciji i neutaživoj ambiciji. U središtu priče nalazi se beskrupulozni, vječno nasmiješeni spletkar, uvijek spreman podijeliti s gledateljima svoje zajedljive dosjetke i najintimnije misli. Služeći se raznim spletkama, Francis Urquhart si krči put prema Downing Streetu 10, sustavno se rješavajući svih svojih suparnika koji mu bezrezervno vjeruju, uključujući i samog Premijera. Pomaže mu naivna i ambiciozna mlada novinarka Mattie Storin, koja je uvjerena da je on njezino “duboko grlo”, ne shvaćajući da zapravo ima posla s beskrupuloznim i nemilosrdnim čovjekom. Urquhart je iskorištava kako bi u javnost pustio priče koje će ocrniti i diskreditirati svakoga tko mu se nađe na putu prema vrhu. Za Mattie je Urquhart njezin “tatica”, ljubavnik i očinska figura, koji joj pomaže da napreduje u karijeri; “tatica” koji bi mogao previše toga izgubiti sazna li ona ikad istinu…

Urquhart je oličenje savršenog političara. Uvijek diplomatičan, šarmantan, osoba kojoj se svi dive, vjeruju joj i koju svi poštuju. Godinama je predano i bespogovorno služio svojoj stranci, dok određeni događaji nisu u njemu probudili ambiciju. Nakon smrti dugogodišnjeg Premijera počinje potraga za njegovim nasljednikom. Urquhart je zakleti konzervativac i vjeruje da naciji treba snažno vodstvo. Smatra da nitko od potencijalnih kandidata nije dorastao tom poslu. Naravno, svoje mišljenje zadržava za sebe. S obzirom da obnaša dužnost “chief whipa”, njegova je potpora dragocjena i svi mu se kandidati nastoje dodvoriti. Urquhart mora biti veoma oprezan: podupre li gubitnika, mogli bi ga smijeniti. Podupre li pak pobjedničkog kandidata, osigurat će si mjesto u kabinetu.

Michael Dobbs, autor romana prema kojem je snimljena serija, godinama se kretao u najvišim britanskim političkim krugovima, radeći, među ostalim, neko vrijeme kao savjetnik Margaret Thatcher.

Ne propustite višestruko nagrađivanu mini-seriju u četiri epizode – “Kuća od karata” subotom od 1. veljače u 20:00 sati na Trećem programu HRT-a!

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.