Recenzija: Resurrection – Nitko ne pogleda vražju fotografiju

Za jednu seriju s tako intrigantnom premisom čini se jako običnom. U prve dvije pogledane epizode ne vidim apsolutno ništa što ju izdvaja iz prosjeka.

Resurrection

Zahvaljujući sveopćem ludilu za zombijima, sa svih strana zatrpavaju nas filmovima i TV serijama koje nas uvjeravaju da, kad bi se ljudi vratili iz mrtvih, bili bi odvratni, raspadnuti, trulog mesa i jako loših zubi. No, u novoj, provokativnoj drami “Resurrection” (“Uskrsnuće”), preminuli stanovnici gradića u Missouriju odjednom se počnu pojavljivati i izgledaju – sasvim normalno. Jedino što su pokopani prije mnogo godina, a nisu ostarjeli ni dana otkad su posljednji put viđeni.

Priča počinje kad se Jacob Langston, osmogodišnji Amerikanac, probudi usred polja riže u Kini. Pronalazi ga imigracijski agent i od šutljivog dječaka dozna da dolazi iz Arcadije, gdje živi s roditeljima na toj i toj adresi. No, postoji problem: tu je nastanjen 60-godišnji bračni par, Henry i Lucille. “Imam vašeg sina”, kaže im optimistični agent Bellamy. “Moj sin umro je prije 32 godine”, odgovori mu skeptični otac. “Pa vratio se iz mrtvih”, komentiram ja. Ostatak pilot-epizode ide istim putem. “Ne može biti Jacob, on je mrtav”, kažu stanovnici. No, Jacob je tu – živ, zdrav i sjeća se svega. I dok se neki stanovnici čudu čude, drugi skrivaju tajne.

“Resurrection” neodoljivo podsjeća na francusku seriju “Les Revenants” (iako nije službeni rimejk), samo što američka serija nije tako dobra. Svi koji su prethodno vidjeli kako je majstorski izvedena francuska serija, bit će razočarani reakcijama na povratak Jacoba u američkoj. Za početak, tko god bi izgubio svog osmogodišnjeg sina koji se vrati tri desetljeća poslije, sjećao bi se kako im dijete izgleda. Ne prepoznati vlastito dijete – čak i ako su, razumljivo, zaprepašteni njegovim iznenadnim povratkom – pomalo je smiješno. Naročito stoga što u dnevnom boravku drže fotografiju dječaka, koji danas izgleda identično, čak nosi jednaku odjeću kao na dan nestanka. Šerif Fred Langston, čija je supruga umrla pokušavajući spasiti Jacoba iz rijeke prije 32 godine, također nema neke prirodne reakcije (možda nešto krije – ma možda svi oni nešto kriju). Ipak, neke stvari ne drže vodu. Primjerice, Jacob kaže da je Langstonova žena ta koja je pala i da ju je on pokušavao spasiti, a ne obrnuto. I da je vidio ćelavca s Langstonovom ženom. Sviđao mi se taj dio sve dok Jacob nije negativno odgovorio na upit je li poznavao ćelavca – a isti se nalazi na fotografiji koja počiva na klaviru. I nitko ne pogleda vražju fotografiju!

Čak ni sve prije navedeno ne čini “Resurrection” lošom serijom, ali… Nešto tu nedostaje. Za jednu seriju s tako intrigantnom premisom čini se jako običnom i u prve dvije pogledane epizode ne vidim apsolutno ništa što ju izdvaja iz prosjeka. Ništa što me vuče da pogledam treću.

ŽANR: Fantastična drama
AUTOR: Aaron Zelman
PRODUCENTI: Aaron Zelman, Dede Gardner
ULOGE: Frances Fisher, Kurtwood Smith, Matt Craven, Omar Epps
MREŽA: ABC
OCJENA: 3,5

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.