Recenzija: Rosemary’s Baby – Kome danas treba ovakav rimejk?

U ovom četverosatnom TV eventu, kako ga NBC voli zvati, glavnu ulogu ima Zoe Saldana (“Avatar”) u ulozi Rosemary, koju je 1968. u filmu proslavila Mia Farrow.

Foto: Roger Do Minh/NBC
Foto: Roger Do Minh/NBC

Molite se za Rosemaryno dijete. To je bio tagline poznatog i hvaljenog filma Romana Polanskog, temeljenog na istoimenoj knjizi Ire Levina. Ali bi moglo biti i upozorenje za NBC-jev loše koncipiran rimejk u obliku mini serije, čiji je tagline “Strah je rođen”, čime na razne načine govori sve što trebate znati o njihovim razlikama.

U ovom četverosatnom TV eventu, kako ga NBC voli zvati, glavnu ulogu ima Zoe Saldana (“Avatar”) u ulozi Rosemary koju je 1968. proslavila Mia Farrow. Radnja se seli iz New Yorka u Pariz, što bi, u pravilu, bila pogreška, ali u ovom je slučaju možda upravo to jedan od tri razloga za gledanje. Naime, možda će vam prekrasni prizori Pariza odvratiti pozornost od činjenice da je snimanje ovog rimejka bilo smiješna ideja. Ako se, kao ni ja, ne palite na Pariz, još uvijek su vam ostala dva razloga. Jedan od njih je Zoe Saldana. Ona je lijepa i ugodna za gledanje. Treći razlog je Zoe Saldana u donjem rublju. Eto. Ako vam to nije dovoljno, uštedio sam vam dovoljno vremena za gledanje originalnog filma. Ako se ipak odlučite pogledati rimejk, izvucite koristi iz tri nabrojena razloga što je više ljudski moguće. Prema potrebi premotavajte. Trenutak u kojem bi premotavanje moglo biti posebno korisno je onaj kad počnete shvaćati da se Rosemaryna briga da nešto nije sasvim u redu počinje nagomilavati kao iritacija na koži nakon mokrog brijanja bez nanošenja losiona poslije brijanja.

Uspjeh originala leži u tome što je bio jeziv i bez pretjerivanja, a Rosemaryna naivna priroda omogućavala joj je da poduzme sve odgovarajuće protumjere (što joj, u konačnici, omogućuje da samu sebe uvjeri da će sve biti u redu). U ovom rimejku Saldanina proaktivna briga je izraženija, a samim tim i frustrirajuća, jer su tako mnogi trenuci koji bi trebali biti umjereno dramatični postali očit znak da slijedi nešto zloslutno. Čak ni Saldana u donjem rublju ne može to popraviti, kao ni činjenica da Patrick J. Adams (“Suits”) u ulozi Rosemarynog supruga Guyja nije baš dovoljno uvjerljiv.

U ovom rimejku toliko toga umanjuje suptilnost izvornika da se, osim gore navedena tri elementa vrijedna pozornosti, sve ostalo čini kao gubitak vremena. Iako su djelići priče prilagođeni, okosnica je jednaka: Rosemaryn suprug sklapa pakt s vragovima kako bi dobio posao da podiže svoju obitelj, što će uskoro uključiti rađanje Sotone. Začetnici zla su Roman Castevet (Jason Isaacs), njegova žena Marguax (Carole Bouquet) i njihov nevjerojatni francuski stan. Da skratimo: ništa dobro nije proizišlo iz ovog začeća. Nabavite original ako baš želite.

ŽANR: Horor
AUTORI: Scott Abbott, James Wong
REDATELJ: Agnieszka Holland
ULOGE: Zoe Saldana, Patrick J. Adams, Jason Isaacs, Carole Bouquet
MREŽA: NBC
OCJENA: 2,5

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.