Luka Nižetić je prvi hrvatski celebrity MasterChef

Dugoočekivani finale showa Nove TV donijelo nam je mnoštvo emocija, pokazalo brojne kulinarske tehnike, otkrilo zanimljiva i unikatna jela te otkrilo pobjednika showa. Prvi hrvatski Celebrity MasterChef je Luka Nižetić!

Celebrity MasterChef finale

Pobjednički menu prvog Celebrity MasterChefa kojim je sa samo jednim bodom razlike nadmašio kolegicu Ivanu Husar Mlinac sastojao se od jela ´Proljetni šampjer´, ´Slatko i osvježavajuće´ janjetina te deserta ´Datulja i skuta se vole´.

“Toliko sam ispuštao već znoja kuhajući da više nema dovoljno tekućine za suze! Jako sam sretan, baš sam presretan!”, komentirao je nakon pobjede Luka Nižetić.

Finalisti Celebrity MasterChefa su za pripremu svojih menua po kriterijima zahtjevnog žirija imali tri i pol sata. U dućanu nisu imali ograničenja, ni vremenskog, niti onog u broju namirnica. Prije odlaska u dućan Radovan ih je upozorio: ´Molim vas nemojte se razbacivati niti s vremenom, niti s namirnicama!´. Prije početka izazova Dino ih je još jednom podsjetio da sve počinje olovkom tako da su finalisti prvo u restoranu razrađivali svoja jela i njihov koncept.

Budući da postoje neke stvari koje nitko dosad u MasterChef kuhinji nije radio, a Ivana ih jako voli odlučila je da njezino predjelo bude – hladetina, ali morska. ´Mozgam, mozgam, mozgam, mozgam, kopam, kopam! Svašta mi se vrzma po glavi, zato što su to tako fine namirnice sve, predivne! Sad ti to možeš vrlo lako i sve uništiti!´, izjavio je Luka. Ivana je priznala da kovača nikad u životu nije pripremala, a nije pripremala niti janjetinu koju su trebali koristiti u glavnom jelu.

Luka se odlučio raditi ono što on voli, bez razmišljanja o tome hoće li se to svidjeti žiriju. Okvirno je smislio što će pripremati, dok je ostatak smišljao ´u hodu´: ´Nikad ja prije kuhanja ne smislim sve!´. Celebrity finalisti su jedno drugome zaželjeli sreću, a u dućanu su bili jako sretni jer su mogli uzeti što god su htjeli budući da nije bilo pritiska. No, zbog brojnih uvjeta koje su trebali ispuniti u svojim jelima, žiri im je dozvolio da se mogu i vraćati u dućan.

Maraton kuhanja

´Bit će ih teško očarati jer smo dosta toga prošli, trebali smo usvojili svakojaka znanja koja su nam prezentirali, koja su nam servirali da radimo tako da mislim da očekuju puno od nas danas!´, izjavio je prije kuhanja Luka. Ivana je izjavila kako se odlučila riskirati u finalu pa joj je Dino poručio da je na ivici i da pazi. ´Malo su me ubili u pojam, malo mi je motivacija splasnula. A s druge strane, to je njihov posao, da nas malo ohrabruju, malo stresiraju, malo ohrabruju, malo stresiraju´, tješila se Ivana.

Luka je jedva čekao da počne kuhati: ´Ovaj maraton kuhanja danas vidim kao nešto jako zanimljivo´. Ivana je izjavila da joj je inače norma tri sata kuhanja, to joj je normalno. Dosad joj se uvijek riskiranje isplatilo, pa je mislila da će to će to i ovaj put biti tako.

Panika za kraj

Ivana i Luka u izazov su ušli poprilično opušteno, no uskoro su zasukali rukave pa su se tako na njihovim radnim jedinicama našli dekonstrukcijski brudet od škampa, mousse od mrkve, Carpaccio od tikvica, mousse od bijele čokolade s lavandom, morska hladetina, torta od datulja i još puno zanimljivih jela. Ivana se na samom početku kuhanja malo prepala škampa za kojeg je, zbog prethodnog iskustva s hlapom, bila uvjerena da se miče, no to je ipak bila samo bujna mašta.

Ivana i Luka Celebrity MasterChef

Ivana u problemima s desertom, Luka ´otjerao´ žiri

Ivana koja inače deserte radi lijevom rukom, ovaj put nije imala sreće s njima. Desert čiji je kriterij bio da bude u čaši joj nikako nije sjeo. Prekuhala joj se čokolada, no to je nije previše uzrujalo, ali bi bilo bolje da joj se to ipak nije dogodilo. Luka je desert radio baš po njegovom guštu te se odlučio za tortu od datulje, kremu od ovčje skute te višnje s anisom i cimetom.

Ivana nije htjela gubiti vrijeme već je dosta toga pripremala paralelno, zbog čega se više puta smotala. Juhom koja je tek trebala postati hladetina bila je jako zadovoljna te su joj okusi bili odlični. Pronašla je vremena i da pomogne Luki savjetom za silikonski kalup. Simpatični pjevač se u jednom trenutku također smotao. Dok je žiri bio u obilasku, Luka je taman mutio kremu s desertom, a mlijeko mu je curilo niz zdjelu. ´Nemojte mi dolaziti dok mutim kremu!´, komentirao je Luka koji je tu kremu na kraju – prolio . ´Na lijep način rekli ste nam da odemo!´, Radovan se smijao.

Lukin ´Proljetni šampjer´ oduševio Dina i Andreja

Luka je prije kušanja bio vrlo siguran u sebe, prvi put se osjećao kao da nije u školi. Njegovog ´Proljetnog šampjera´ prvi je kušao Radovan koji je želio dokučiti razliku između petrovca pripremanog u običnoj i morskoj vodi. Kad je Luka rekao da bi jedan trebao biti slaniji, odgovorio je: ´Nisam primijetio´. ´Ovo ti je ukusno i jako dobro igra petrovac za koji mi je jako drago da si ga koristio´, započeo je Dino. Andreju je jelo bilo jako dobro, a šampjer je izvrsno pečen. ´Bravo!´, poručio je Luki. No, nakon toga ga je upitao gdje su mu škampi. Njegova dekonstrukcija buzare naišla je na malu opasku budući da Andrej smatra da su škampi trebali biti očišćeni. ´To je bila moja prezentacija, starinska. Nitko mi ne čisti škampe, osim matere kad sam bio mali´, branio se Luka. Ipak, škamp je Andreju bio jako dobro pečen. Radovan je izjavio da ne zna što je to Luka rekonstruirao jer mu je to bila klasična buzara s dobrim momentima.

Dva ukusna glavna jela

Ivanina ´Janjetina s ružmarinom i graškom´ kod Dina je naišla na mješovite komentare. Kombinacija maslinova ulja i kapara bila mu je zanimljiva, a pire od graška mrvu intenzivan. Andreju je, kako kaže, nekim čudom sve imalo ravnotežu, a možda je moglo i bez batata. Jelo je ocijenio jako ukusnim, a janjetinu dobro pečenom, dok je Radovanu ovo bio uspješan tanjur.

Lukino glavno jelo naziva ´Slatko i osvježavajuće´ prvi je kušao Dino kojem je bio zanimljiv naziv kojim je simpatični pjevač nazvao janjeće kotlete – ´ćuletice´. Jako mu se osjetio med te nije bio siguran koliko voli slatke okuse uz janjetinu. Andreju je salata od boba bila genijalna, a dvojio je oko suhih smokvi i meda. Sve skupa jelo mu se sviđalo jer je izazovno i interesantno te odiše drevnim vremenima.

Deserti u čašama zadovoljili kriterije žirija

´Datulja i skuta se vole´, naziv je Lukinog deserta kojeg je prvi kušao Andrej. Svidio mu se jer nije presladak. Dinu je desert bio jako lijep, dok ga je Radovan zamolio da uzme krokant iz deserta jer mu je samo smetao.

Ivanin ´Mousse od lavande´ je dobio solidne komentare. Andreju je bio ukusan. Dinu je sve bilo dosta slatko, badem je smatrao manjom pogreškom, ali arome su mu bile super. Radovanu je mousse bio dosta uspješan.

Luka nije bio siguran u neke komponente jer ih nije probao, ali je bio zadovoljan: ´Joj sad će oni nama pokazivati ocjene i sramotiti ispred cijele nacije!´, smijao se. Dino je zaključio da je Ivanino predjelo bilo vrlo sofisticirano u zamisli, ali je u izvedbi bilo nekoliko malih pogrešaka. Andreju se činilo da je Ivanino jelo izgubilo riblji primat. Luka je pak sam sebi svojim predjelima napravio ´medvjeđu´ uslugu jer mu je prvo predjelo bilo odlično.

Ivana je za morsku hladetinu od Radovana dobila trojku, Dina peticu i Andreja četvorku. Luka je pak zaradio sljedeće ocjene: Radovan mu je dao tri, a Dino i Andrej četvorku. Ivana je vodila za jedan bod. ´Trebao sam zaboraviti onu buzaru´, komentirao je Luka.

Ivanino i Lukino izjednačenje

Radovanu su glavna jela bila uspješnija, Ivanino je bilo jako lijepo servirano, dok mu Lukino nije bilo po guštu, ali cijeni njegovu kreativnost. Dino misli da su mogli i bolje, oboje finalista su imali puno dobrih i ponešto lošijih elemenata na tanjuru. Ivanina janjetina zaslužila je četvorku od svakog člana žirija, dok je Luka od Radovana i Dina dobio četiri, a od Andreja peticu. ´Puna šaka brade´, komentirao je ocjene. Sad su Luka i Ivana bili izjednačeni, a desert je bio presudan.

Zbunjeni pobjednik Luka: ´Je li to znači da sam ja pobijedio?´

Ivana je od Radovana i Andreja za svoj desert dobila četvorke, dok joj je Dino dao trojku. Lukin desert od Radovana je zaslužio trojku, od Dina četvorku, a presudna je bila Andrejeva ocjena. On mu je dao – peticu! ´Pet, pet, ja vodim! Je li to znači da sam ja pobijedio?´, Luka je bio zbunjen.

“Toliko sam ispuštao već znoja kuhajući da više nema dovoljno tekućine za suze! Jako sam sretan, baš sam presretan!”, komentirao je prvi hrvatski Celebrity MasterChef. “Jako sam sretna zbog Luke. Da sam u bilo kojem trenutku mislila ja sam bolja od Luke, možda bi mi bilo žao. Bio je sjajan, super je kuhao, danas je pogotovo imao super menu”, izjavila je ´srebrna´ Ivana.

“MasterChef je za mene stvarno bio predivno iskustvo, iskreno. Naučili smo more toga, oni su nama svako malo davali nekakve sitne komentare, primjedbice, stvarno čovjek nauči masu! Zato ova pobjeda vrijedi!”, nastavio je pobjednik. Zahvalio se žiriju na savjetima i još jednom izrazio koliko je sretan. Radovan je Ivani i Luki zaželio puno sreće u kuhinji u kućama i nastavak respektabilne glazbene karijere. Prvi hrvatski Celebrity MasterChef još je jednom podsjetio da je glazba njegova ljubav i da će se njom sigurno baviti cijeli život, ali i da će nastaviti kuhati u svom u malom bistrou.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.