Stručnjaci zanata (Monty Don’s Hard Craft)

11.07.2014

TV emisije, TV najave


Doma TV od 19. srpnja donosi novu reality seriju o tradicionalnim britanskim obrtima, u kojoj će troje amatera imati priliku izučiti pojedine zanate kako bi postali majstori obrtnici.

Stručnjaci zanata

Britanski obrtnici, od zidara koji su izgradili veličanstvene katedrale do majstora tesara koji su konstruirali svodove u otmjenim kućama, nekoć su bili predmet zavisti cijeloga svijeta. U posljednjih stotinu godina došlo je do golemog pada u broju vještih obrtnika kao što su bačvari, kolari, kovači, tkalci i krovopokrivači. No nedavno rastuće zanimanje za tradicionalne obrte nadahnulo je ovaj serijal koji slavi to buđenje zanimanja i nada se da će tradicionalne britanske obrte opet približiti ljudima na nov i inovativan način. Troje amatera imat će priliku izučiti zanat i dokazati da imaju ono što je potrebno da bi postali majstori obrtnici.

Tako će u prvom nastavku dizajner vrtova, učitelj i samohrana majka koja i studira početi intenzivno izučavati zanate obrade drva uz mentora Montyja Dona. Ubrzo će shvatiti da to neće biti dječja igra. Radit će bez alata na električni pogon, vijaka, matica i ljepila – samo s netretiranim ili drvom upravo posječenih stabala te genijalnim oruđem, kao što su stupna glodalica te parna naprava za savijanje. Ovaj obrt zahtijeva iznimnu preciznost, spretnost te golemu količinu strpljenja.

Dok Monty istražuje važnost netretiranog drva u povijesti, šegrti će učiti kako cijepati sirovine, kako okretati komade drva na glodalici te kako obrađivati komade koji su upravo izašli iz naprave za savijanje. A onda slijedi završni ispit – dizajniranje i izrada stolice bez ičije pomoći.

Hoće li uspjeti u tome i tako zadiviti vodeći autoritet u zemlji na području netretiranog drva i autora knjiga o toj temi, Mikea Abbotta?

Oglasi
,

About Moja TV

Moja TV je online od 15. 5. 2006. godine, a u protekle četiri godine postao je jedan od najprepoznatljivijih portala o televiziji koji svakodnevno privlači desetke tisuća posjetitelja željnih informacija iz TV svijeta.

Pogledaj sve objave od Moja TV

Nijedan komentar do sada.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s