Carstvo poroka – peta i posljednja sezona

HBO s ponosom predstavlja petu i posljednju sezonu serije “CARSTVO POROKA” iz originalne produkcije. Ekskluzivna premijera 8. rujna na HBO GO, nekoliko sati nakon svjetske premijere, a 15. rujna u u 21 sat na HBO-u.

Carstvo poroka 5

Smještena u 1920-e, u vrijeme prohibicije, ova hvaljena HBO-ova drama, dobitnica 12 nagrada „Emmy“, prati život Nuckyja Thompsona (Steve Buscemi), neospornog vladara Atlantic Cityja, koji je podjednako bio i političar i gangster.

Iz pera Terencea Wintera, „Emmyjem“ nagrađenog scenarista „Obitelji Soprano“ i „Oscarom“ nagrađenog redatelja Martina Scorsesea, „Carstvo Poroka“ raskošna je dramska serija smještena u vrijeme prohibicije, kada je prodaja alkohola postala ilegalna diljem SAD-a. Na plaži u južnom New Jerseyju nalazio se Atlantic City, spektakularno odmaralište gdje ta pravila nisu vrijedila. Golemi hoteli obrubljivali su njegov slavni Boardwalk, prepun noćnih klubova, zabavnih molova i druge razbibrige koja se mogla mjeriti s onom na Broadwayu. Neosporni vladar bio je gradski rizničar Nucky Thompson (Steve Buscemi), politički „maher“ i diler iz stražnje sobe koji je podjednako bio i političar i gangster. Zbog blizine oceana Atlantic City bio je veliko žarište aktivnosti za krijumčare ruma, uključujući Arnolda Rothsteina, „Luckyja“ Luciana i Ala Caponea, a Nucky je poslovao sa svima njima.

Posljednja, peta sezona „Carstva poroka“ vodi nas u Atlantic City, 11 godina kasnije. Godina je 1931. Čitava se zemlja bori s Velikom depresijom i žestokim napadima policije na krijumčare alkohola. Nucky Thompson dogovara partnerstva s proizvođačima alkoholnih pića, a njegovi rivali „Lucky“ Luciano i Meyer Lansky, nakon smrti Arnolda Rothsteina, pod svaku cijenu pokušavaju osigurati prevlast i eliminirati konkurenciju.

Kroz posljednjih osam epizoda serije i dalje nas vodi fantastični „car poroka“ Steve Buscemi (Nucky Thompson), a glavnim ulogama su i Kelly Macdonald (Margaret), Michael Shannon (Nelson Van Alden), Shea Whigham (Eli), Stephen Graham (Al Capone), Vincent Piazza (Lucky Luciano), Paul Sparks (Mickey Doyle), Michael Kenneth Williams (Chalky White), Gretchen Mol (Gillian) i Jeffrey Wright (Valentin Narcisse).

Svoje uloge će ponoviti i Anatol Yusef (Meyer Lansky), Ben Rosenfield (Willie Thompson), Patricia Arquette (Sally Wheet) i Michael Zegen (Benjamin “Bugsy” Siegel).

Uhodana glumačka ekipa u ovoj je sezoni dobila i pojačanje pa će se tako kroz “Carstvo poroka” prošetati i Jim True-Frost kao Eliot Ness, Matt Letscher (Joseph Kennedy, bogati biznismen s političkim vezama), Giampiero Judica (Salvatore Maranzano, “šef svih šefova”) i Louis Cancelmi (nasilnik iz Caponeove bande, Mike D’Angelo).

Svjetski mediji od samog su početka hvalili „Carstvo poroka“, navodeći kako se radi o „prvorazrednom ostvarenju“ (njujorški „Daily News“), „bolno dobroj glumačkoj izvedbi“ („Chicago Tribune“) i „jednoj od najzahtjevnijih TV drama ikad“ („Variety“). To dokazuju i brojne nagrade kojima je ova serija ovjenčana, uključujući 12 Emmyja (2011. godine čak 8, među kojima je i Emmy za najbolju režiju dramske serije – Martin Scorsese), kao i dva „Zlatna globusa“, jedan za najbolju dramsku seriju, a drugi za najboljeg glumca u dramskoj seriji – Steve Buscemi.

Prva epizoda ove intrigantne dramske serije će u periodu od 8. rujna do 7. listopada biti dostupna besplatno svim gledateljima u Hrvatskoj putem internet usluge videa na zahtjev HBO GO.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.