Novi domaći formati ove jeseni na HTV-u

S prvim danima jeseni Hrvatska radiotelevizija u novoj shemi na male ekrane donosi najbolje formate domaće produkcije, nove televizijske emisije, kvizove i nove zabavne formate.

Piramida

Od ranog jutra Prvi program HTV-a donosi različite sadržaje – od servisnih informacija, vijesti i mnogobrojnih uključivanja u zbivanja u cijeloj Hrvatskoj u Dobrom jutru, do putopisnih i igranih serija.

Ljubitelji emisije “Svaki dan, dobar dan” ove jeseni Brunu Šimlešu i njegove goste gledat će na Prvom programu od utorka do petka u 13 sati. Na radost fanova novu sezonu “Večeri na 8. katu” vodit će i uređivati zaštitno lice emisije Daniela Trbović. Kviz “Potjera” s Tarikom Filipovićem kao voditeljem emitirat će se radnim danom prije središnjeg Dnevnika.

Subotom je od 10:30 do 12 sati na Prvom programu i ove sezone na rasporedu mozaično informativna emisija “Subotom ujutro” Nevene Rendeli. Ona će u zagrebačkom studiju sa zanimljivim gostima razgovarati o aktualnim temama kao i o tome kako najbolje provesti vikend.

U novoj shemi na Prvom programu gledatelje očekuje i povratak popularne “Piramide” koju će voditi Željka Ogresta, a uređivati Mario Sedmak. Emisija se počinje emitirati 16. rujna i ići će utorkom, nakon središnjeg Dnevnika. U svakoj emisiji natječu se tri poznate osobe iz javnog života, koje komentiraju zadane aktualne teme, a gledatelji telefonskim pozivima određuju pobjednika.

S listopadom u Hrvatsku stiže “Maestro”, jedan od uspješnih formata BBC-a, u kojem sedam poznatih osoba dirigira velikim orkestrom izvodeći najveće uspješnice klasične glazbe. Hrvatska će ga publika upoznati u subotu 4. listopada. Nakon Maestra, kreće još jedan novi zabavni format – naša inačica zabavnog showa “The Voice” u kojem se traži najbolji amaterski glas.

Nedjeljna poslijepodneva na Prvom programu od 19. listopada rezervirana su za game show “Volim Hrvatsku”. Treća sezona donosi i neke novitete, pa ćemo tako u voditeljskoj ulozi tijekom 15 emisija gledati Danijelu Trbović, dok će kapetani timova biti Frano Ridjan i Martina Validžić, a članovi njihovih timova izmjenjivat će se iz emisije u emisiju.

Druga sezona uspješnog HRT-ovog zabavno-dokumentarnog serijala “Seoska gozba” u produkciji Drugog plana na jesen će vam pokazati kako se na hrvatskom selu radi, zabavlja i još bolje jede. Sedam žene iz sedam različitih područja Hrvatske nastavljaju svoju putopisno-kulinarsku avanturu koju će gledatelji moći pratiti već od 15. rujna u 20.30 sati.

Glas naroda

U drugom tjednu jesenske sheme 22. rujna kreće nova humoristična serija Ognjena Sviličića “Glas naroda” u 18 nastavaka. Humor se temelji na miješanju komedije mentaliteta i političke satire. Dramski odjel na male ekrane vraća duh osamdesetih godina prošlog stoljeća u novoj seriji Gorana Kulenovića “Crno-bijeli svijet”. Serija će imati 12 epizoda, a radnja se događa u rasponu od kraja 1979. do početka 1981. Priča je to o životu dviju zagrebačkih obitelji pri čemu se njihove svakodnevne poslovne i privatne dogodovštine isprepliću s društvenim zbivanjima, običajima i navikama toga vremena.

Svaki radnim danom u 16 sati na Prvom programu gledatelji će moći pratiti emisiju Miljenka Cvitkovića, “Što vas žulja?” koja pomaže građanima riješiti probleme s kojima se sami bezuspješno bore. Emisija “Društvena mrež”a emitirat će se od ponedjeljka do četvrtka u terminu od 14.25 do 16 sati na Prvom programu HTV-a te obrađivati teme posvećene umirovljenicima, znanosti, obrazovanju i zdravlju.

U jesenskoj shemi na Prvi program HTV-a vraća se “Otvoreno” s Domagojem Novokmetom i Mislavom Togonalom u voditeljskim ulogama, a moći ćete ga pratiti od ponedjeljka do četvrtka u 21:50 sati. Regionalni dnevnik nakon tri sezone na Drugom programu prelazi na Prvi program HTV-a, a emitirat će se od ponedjeljka do petka u 16:30. Urednik je Renato Kunić, a urednici voditelji Diana Roko i Damir Smrtić.

Novitet je i magazin “Poslovna zona” ponedjeljkom u 21.20. Bavit će se aktualnim gospodarskim temama iz Hrvatske i svijeta uz tjedni pregled tržišta rada i kapitala. Urednici emisije Slavica Babić i Mladen Sirovica donose razgovore s analitičarima, novosti te pitanja i komentare gledatelja.

Četvrtkom na Prvom programu od 21 sat na malim ekranima gledatelje čeka i unutarnjopolitički magazin “Labirint”, koji vode Nataša Ban Leskovar i Petar Štefanić. “Hrvatsku uživo”, u desetoj sezoni emitiranja, i dalje ćemo gledati svakim radnim danom.

U sedmoj sezoni emitiranja “Paralele” su na programu u istom terminu, srijedom u 21.00 sat, ali dužeg trajanja i u nešto izmijenjenom formatu. Sada kada je i Hrvatska dio europske obitelji, podrobnije će pratiti i analizirati zbivanja u Europskoj uniji, kao i njezinim članicama. Ali u emisiji će se i dalje povlačiti paralele oko zanimljivih tema i problema koji nas muče.

Novu emisiju iz kulture “Noćna kavana” moći ćete pratiti petkom u 22 sata. Studijske razgovore o raznim kulturnim temama i fenomenima s 3-4 gosta vodi Dražen Ilinčić, a u emisiji će se neki od najzanimljivijih i najintrigantnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije dobiti priliku okušati kao autori televizijskih priloga. Već u prvom tjednu jesenske sheme u 15.35 četvrtkom nastavlja se i emisija “Pola ura kulture”.

Filmske cikluse otvaramo ciklusom o Jamesu Bondu. Prvi film je Casino Royal s Danielom Craigom u glavnoj ulozi, a gledat ćete ga 26. rujna. Ljubitelji hrvatskog filma na Prvom programu nedjeljom od 5.10. u terminu u 20 sati moći će uživati u TV premijerama hrvatskih filmova: “Majstori”, “Obrana i zaštita”, “Trebalo bi prošetati psa”, “Hitac”, “Šegrt Hlapić”, “Projekcije”, “Kauboji” i drugi.

Volim Hrvatsku

Jesen na Drugom donosi još više sadržaja za mlade.

RECi je nova emisija namijenjena tinejdžerima koju kreiraju upravo oni. Kroz vlastite video blogove, mladi vlogeri na duhovit način govore o onome što ih muči ili veseli, kako rješavaju probleme s roditeljima, školskim autoritetima, braćom, frendovima… a sve bez “pametovanja” odraslih. Kako vlogerska scena nema granica, tako će nam se pridružiti mladi vlogeri iz cijele regije, od Splita do Sarajeva, Pančeva, pa čak i Berlina. Poput surfanja internetom, kroz emisiju nas vode Buga (Buga Marija Šimić) i Jakov (Jakov Ratković). Jakov je srednjoškolac kojemu je ovo prvo pojavljivanje pred kamerama, a Buga ima zavidno filmsko, pjevačko i plesačko iskustvo. Ono što ovaj koncept izdvaja od dosadašnjih emisija za tinejdžere je interaktivnost. Putem web stranice emisije i ostalih popularnih društvenih mreža, tinejdžeri mogu komentirati, predlagati, slati svoje klipove i tako aktivno sudjelovati u kreiranju TV programa.

Jedna od već poznatih dokumentarnih serija za mlade je “Generacija Y”, proizvod dugogodišnje zajedničke suradnje vanjske produkcije Kinoteka d.o.o i HTV-a. Riječ je o sadržajima koji zaokupljaju generacije od 18. do 27. godine ali i šire. U novim epizodama koje se počinju emitirati od jeseni naći će se teme od obrazovanja do seksualnosti, od strahova od budućnosti u kojoj ne znaju kako se zaposliti i hoće li biti zadovoljni onim što je pred njima do drugih egzistencijalnih problema.

“Juhuhu”, novi dnevni magazin za djecu prikazivat će se iz HRT studija 8 u koji se uskoro udobno smještaju voditelji, novi domaćini programa za najmlađe i one malo veće. Tajanstveno poručuju da su već nabavili i ljubimicu, mačku Agatu i da im se jako sviđa novi, blistavi dizajn TV studija iz kojeg će najavljivati samo program za djecu. Bit će tu obilje emisija koje će se svakoga jutra prikazivati puna dva sata! U međuvremenu će se voditi smiješni razgovori, pospane će se malce potaknuti da se što prije umiju, odjenu i razbude i na taj način zabave uz TV program. U Juhuhu će se za svakoga naći ponešto. Od 8:00 do 9:00 sati nizat će se nove epizode serije Laboratorij na kraju svemira jer se Heklancu, Maši i Toniju ne žuri popraviti malu svemirsku letjelicu. Zato će skriveni na tavanu svakoga tjedna napraviti po jedan novi eksperiment koji nije teško ponoviti u kućnom laboratoriju.

Djevojčica Nika, robot Robi, profesor Kremenić i dinosaur Dinko ponovit će svoje putovanje vremeplovom i stići u doba u kojem još nismo bili, jer nas čekaju i nove epizode Šarenog vremeplova Milana Trenca. Serijal Čarobna ploča: Širimo vidike prvo utvrđuje osnovne pojmove iz likovne kulture i predstavlja slavna umjetnička djela, nakon čega će učitelj Pjer i Mila Elegović u novom nastavku serijala proučiti razdoblja u povijesti umjetnosti.

Novosti će biti i u maloj kreativnoj radionici zvanoj Ninin kutak, a nastavlja se i serijal kratkih igranih filmova za djecu EBU koprodukcije i prikazuje filmove iz europskih i azijskih zemalja. Ekipa novog magazina Juhuhu okuplja glumce, lutke i lutkare, dizajnere i animatore, glazbenike i pjevače i obećava svima obilje dječjeg programa svakoga dana.

Koliko pozitive stane u mali crveni kombi provjerite u novom glazbeno zabavnom serijalu nazvanom “Šlep Šou” koji se emitira ponedjeljkom u 20:10, a reprizira iste večeri te utorkom u 17:45. Voditelj Vlado Šagadin vozi naše poznate glazbenike u crvenom kombiju razgovarajući i razotkrivajući najsitnije detalje njihove osobnosti: mana, opsesija, strahova i strasti koje dosad nismo imali prilike doznati. Osim razgovornog dijela , u showu ćemo vidjeti i 3-4 glazbena broja koji su snimljeni na neuobičajenim mjestima s obzirom na glazbeni žanr zvijezda koje će gostovati. Tako će Massimo svirati u Tkalčićevoj sa svojim bendom, Jaja i Jinxi na Britancu na tržnici, Aljoša s Pavelom na Zrinjevcu itd.

Emisija “Olimp” sportskog programa HRT-a, nakon jednogodišnje stanke ponovno se vraća na program nedjeljom od 16.00 sati. Analitično i detaljno bavit će se aktualnostima u svim sportovima, od najpopularnijih do tkz “malih sportova”. U Olimpu će, kako je i bio običaj gostovati relevantni sugovornici iz svijeta sporta koji će govoriti o uspjesima, neuspjesima i svim aktualnostima iz njihovih područja. Osim toga, naši reporteri bit će na terenu i pripremati zanimljive reportaže iz zemlje i svijeta. Prva emisija na programu je 21. rujna.

Nedjelja je oduvijek sportski dan, pa će “sportaši” osim Olimpa pripremati i emisiju HNL. Naime, “Hrvatska nogometna liga” vraća se na HTV 2. Emisija HNL kreće 21. rujna u 21.40, a trajat će 45 minuta. Izvještajima i reportažama pratit ćemo utakmice odigrane do početka emisije te s aktualnim gostima komentirati rezultate, ljestvicu, zanimljivosti, te suđenje u standardnoj rubrici Oko sokolovo. Pratit ćemo i utrku za najboljeg strijelca, te birati najbolji potez kola. Sve zanimljivo s nogometnih travnjaka bit će u našoj emisiji HNL.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.