Pomorska ophodnja: čast, hrabrost, vjernost

Na RTL Televiziji gledamo novu akcijsku kriminalističku seriju „Pomorska ophodnja“, u kojoj plovimo patrolnim brodom australske ratne mornarice te pobliže upoznajemo posadu i slučajeve s kojima se marinci susreću.

Pomorska ophodnja

U početku prve sezone upoznajemo se s tajanstvenim Brighton otokom i smrću biologa te trovanjem vode smrtonosnim toksinom. Kršenje zakona, poput ilegalnog lova riba ili spašavanje izbjeglica koji na moru traže put u bolji svijet, samo su neki od zadataka koji čekaju posadu HMAS Hammersleya, u izvrsnoj i jednoj od najskupljih australskih drama, čiji je budžet po epizodi iznosio više od milijun dolara, dvostruko više od bilo koje druge tamošnje TV drame. Prvu sezonu je u prosjeku pratilo 1,5 milijun gledatelja, a serija je bila četiri puta nominirana za australske televizijske nagrade “Logie Awards” – dva puta Lisa McCune te jednom David Lyons i Kirsty Lee Allan, u kategoriji najpopularnijih novih TV talenata. Serija je otkupljena u više od stotinu zemalja u svijetu te prikazana, između ostalih, na Hallmark Channelu, Universal Channelu, Das Vierte, LaSexta i drugima.

Zločin ne poznaje granice, ne bira ni vrijeme niti mjesto izvršenja, protiv kriminala se nacije svijeta moraju bez predaha boriti, ne ostavljajući mu prostora za manevar. U Australiji je, za djelovanje na tlu i na moru, oformljena specijalna postrojba za borbu protiv kriminala. Marinci ophodnje HMAS Hammersleya plove morem u borbi protiv eko-terorista, pirata, krijumčara te moćnih kriminalnih sindikata, koji su svoje uporište pronašli na priobalnom području. Na čelu skupine nalazi kapetan-pukovnik Mike Flynn (Ian Stenlake) te njegova zamjenica, pukovnica Kate McGregor (Lisa McCune), par čija je davna, kratka, ali strastvena veza još uvijek prisutna u pozadini njihovog profesionalnog odnosa. Posada broda gleda opasnosti u lice svaki puta kad se ukrca na plovilo koje presretnu ili na obali na kojoj operiraju kriminalci, pa ne čudi da postaju nerazdvojni prijatelji. Među njima ima i rivala, no kad su na zadatku, svi moraju usklađeno i zajednički djelovati. Među brojnom muškom posadom nalaze se još dvije žene – navigatorica Nikki Caetano (Saskia Burmeister) i doktorica Rebecca Brown (Kirsty Lee Allan), koje moraju pronaći svoje mjesto i pokazati sigurnost među kolegama.

Pomorska ophodnja 2

Iako radnjom podsjeća na australsku seriju „Patrol Boat“, „Pomorska ophodnja“ nije nastavak poznate serije iz 1979. Premijerna sezona „Pomorske ophodnje“ prikazana je na uspješnoj komercijalnoj televiziji „Nine Network“, jednoj od najvećih TV kuća u Australiji. Drugom sezonom naziva „Sea Patrol: The Coup“ (2008.), trećom „Sea: Patrol: Red Gold“ (2009.), četvrtom „Sea Patrol: The Right Stuff“, u novom, 16 epizodnom formatu (2010.), te petom i posljednjom, „Sea Patrol: Damage Control“ (2011.), serija je zaokružena u 68 uzbudljivih nastavaka, u kojima doznajmo kako raznolika posada rješava slučajeve – od krijumčarenja droge i ljudi do nelegalnog ribolova. Prva sezona serije snimljena je na dva prava borbena broda mornarice klase Fremantle: HMAS Wollongong, te HMAS Ipswich, dok su ostale sezone snimane da brodu Armidale klase.

Misija „Pomorske ophodnje“ vodi nas na razne lokacije australske obale, Južnog Pacifika, u ovoj akcijskoj krim-seriji punoj dramatičnih obračuna na moru, u kojoj su glavne uloge ponijeli Ian Stenlake – kao Mike Flynn, glavni autoritet na brodu, Lisa McCune – njegova zamjenica, pukovnica Kate McGregor, rođeni vođa koja se, kada zna da je u pravu, ne ustručava ogriješiti o zakon, Saskia Burmeister – kao navigatorica, pukovnica Nikki „Nav“ Caetano, disciplinirana i efikasna kao oficir, koja zbog svoje važne funkcije često djeluje nepristupačno, Jeremy Lindsay Taylor – kao brodski dočasnik Pete „Buffer“ Tomaszewski, čvrst, odan i pouzdan koji lako plane te David lyons – kao brodski komunikacijski ekspert, zgodan i inteligentan, kojeg će gledatelji prepoznati kao dr. Simona Brennera iz „Hitne službe“.

Od 29. rujna, od ponedjeljak do petka u 10:50 sati pratite „Pomorsku ophodnju“ na RTL Televiziji!

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.