Junakinje Velikog rata (Anzac Girls)

Na Hrvatskoj televiziji počinje emitiranje nove serije “Junakinje Velikog rata” priče o požrtvovnosti i hrabrosti australskih i novozelandskih medicinskih sestara tijekom Prvog svjetskog rata.

Junakinje Velikog rata

Od općih bolnica u Egiptu pa sve do bolničkih brodova usidrenih u Dardanelima, od poljskih bolnica na vatrenim linijama pa sve do strahota njemačkih zračnih napada i bojnih otrova, požrtvovne sestre pripadnice ANZAC-a (Australia New Zeland Army Corps) njegovale su Britance i Kanađane, Australce i Novozelanđane, Amerikance i Škote, a povremeno i njemačke te turske ratne zarobljenike.

Dok su se suočavale s tim teškim izazovima, one su se zaljubljivale i sklapale prijateljstva, a njihove žrtve bile su velike. Tijekom rata gubile su svoje voljene te izlagale opasnostima vlastito zdravlje i život ne bi li obavile svoju dužnost. Pa ipak, unatoč njihovoj ulozi u ratu, priče o njihovoj hrabrosti i žrtvama velikim su dijelom ostale neispričane.

Serija “Junakinje Velikog rata” snimljena je na temelju dnevnika, pisama, fotografija i povijesnih zapisa brojnih mladih žena koje su svjedočile ratnim užasima te odaje počast stotoj obljetnici Prvog svjetskog rata putem ove jedinstvene priče o medicinskim sestrama koje su, izložene bombama, bojnim otrovima i strašnim bolestima, spašavale ljudske živote.

Prvu epizodu serije “Junakinje Velikog rata” gledajte 17. studenoga na Prvom programu HTV-a u 23 sata.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.