Božićni blagdani na HTV 1

Za nadolazeće blagdane Hrvatska televizija pripremila je prigodan program koji će u vaše domove unijeti duh Božića i blagdansko raspoloženje.

FOTO: Branka Sobodić
FOTO: Branka Sobodić

Na Badnjak u 20 sati i 10 minuta na Prvom programu Hrvatska će televizija već tradicionalno u ime Hrvatske biskupske konferencije prenositi Božićnu čestitku kardinala Josipa Bozanića svim vjernicima i ljudima dobre volje.

U 22 sata i 35 minuta na rasporedu je premijerni dokumentarni film “Lijepo je biti benediktinka” autorice Branke Brekalo. Priča je to o našem najstarijem benediktinskom ženskom samostanu osnovanom u Trogiru 1064. godine. Prvi put u svojoj povijesti, a za potrebe snimanja ovog dokumentarnog filma, sestre benediktinke otvorile su javnosti vrata klauzure gdje, kao i njihove prethodnice, već stoljećima žive i rade izolirane od vanjskog svijeta. U filmu ćete upoznati četiri sestre benediktinke, doznati kako je organiziran njihov život te kakva duhovna i kulturna naslijeđa čuvaju u baroknoj crkvi i unutar samostana sv. Nikole.

Uoči ponoćke, u 23 sata i 20 minuta, gledatelje očekuje naš poznati “Ansambl LADO” u božićnom prikazanju “Narodil se mladi kralj” Tomislava Uhlika. Riječ je o glazbenom djelu za sole, folklorni zbor i orkestar koje se temelji na pučkoj sakralnoj tradiciji sjeverozapadne Hrvatske i govori o najdražem događaju kršćanskoga svijeta – Kristovom rođenju. U prekrasnom ambijentu Crkve sv. Marije Snježne u Belcu, u maniri pučkih crkvenih prikazanja, vidjet ćemo prizore Navještenja, Poklonstva kraljeva i Poklonstva pastira uz veličanstveni zbor i obilje emocija koje nam LADO prenosi svojom interpretacijom. Stoga “vesel glas dignimo i s angelmi spevajmo” u igrano-glazbenom filmu “Narodil se mladi kralj” u režiji Nane Šojlev.

Na Badnju večer, Hrvatska će televizija točno u ponoć prenositi svečanu Misu Ponoćku iz katedrale Svetoga Jakova apostola u Šibeniku. Misu Ponoćku predvodit će je šibenski biskup monsinjor Ante Ivas. Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi.

Na Badnjak na Drugom programu u 17 sati i 40 minuta gledatelji će moći vidjeti snimku božićnog koncerta “Tiha noć u Vukovaru” što ga Hrvatska radiotelevizija tradicionalno daruje gradu Vukovaru za božićne blagdane. Priredbu će voditi Branko Uvodić, a nastupit će Đani Stipaničev, Renata Sabljak, Marija Husar Rimac, Boris Ćiro Gašparac, Viktorija Kulišić Đenka, Željko Lončarić Žeć, Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek Štef te pjevački zvor “Mir” iz Belišća i “Vukovarski golubići”. Sve soliste pratit će Tamburaški orkestar Slavka Batoreka iz Osijeka.

U 21 sat i 40 minuta također na Drugom programu moći ćete uživati u prigodnim blagdanskim skladbama uz snimku Božićnog gala koncerta u Bjelovaru. Hrvatske i svjetske božićne pjesme uz pratnju Mješovitog zbora Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara i Revijskog gala orkestra pod ravnanjem Alana Bjelinskog izvode Ivana Kindl, Jacques Houdek, Ivana i Marija Husar, Tajči, Željko Bebek i Hana Hegedušić.
Božić bili, Tiha noć, Kyrie eleison, I Love the Lord, White Christmas – nazivi su samo nekih od poznatih skladbi izvedenih na bjelovarskom božićnom koncertu.

Na Božić, u 10 sati na Prvom programu Hrvatske televizije moći ćete u izravnom prijenosu pratiti Božićnu misu iz Zagrebačke katedrale. Predvodit će je kardinal Josip Bozanić, redatelj prijenosa je Neven Mihael Dianežević, a urednik i komentator Neno Kužina.

Kao i svake godine, već tradicionalno u 11 sati i 55 minuta izravno ćemo prenositi božićnu čestitku iz Vatikana Urbi et orbi koju papa upućuje vjernicima u cijelom svijetu.

U 12 sati i 40 minuta gledatelje čeka još jedna glazbena poslastica – snimka koncerta Zbora HRT-a pod nazivom “Božić u Prelogu”. Zbor HRT-a pod ravnanjem šef-dirigenta Tončija Bilića nastavlja tradiciju božićnih koncerata u jedinstvenim prostorima sakralne arhitekture kontintentalne Hrvatske. Zbor ovoga Božića putuje u baroknu crkvu sv. Jakoba u Prelogu i tamo pronosi poruku mira programom sastavljenim od duhovnih skladbi suvremenog ukrajinskog skladatelja Valentina Silvestrova. Kao posebni gosti ansamblu HRT-a pridružit će se austrijski kvartet marimbista Wawe Quartet kojeg predvodi karizmatični Bogdan Bacanu. Koncert će okruniti zajedničkom izvedbom hrvatskih božićnih pjesama u obradi Dubravka Palanovića.

Na Prvom programu HTV-a u 15 sati i 15 minuta na rasporedu je prvi dio dvodijelnog TV filma “Marija iz Nazareta” snimljenog prema biblijskim motivima i nagrađenog uglednom nagradom Goya. U ovom prikazu života Djevice Marije, gledatelji će svjedočiti doživljajima mlade djevojke kojoj je iznenada povjerena velika uloga te u kojem su prikazane sve postaje Marijina života. Film je postigao rekordnu gledanost na talijanskom programu RAI Uno. Drugi dio filma “Marija iz Nazareta” gledat ćete u petak 26. prosinca u 12 sati i 25 minuta.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.