Gospodin Selfridge – druga sezona

Premijernom drugom sezonom nastavlja se priča o američkom poduzetniku Harryju Gordonu Selfridgeu, u izvrsnoj britanskoj seriji o životu tog ekstravagantnog i vizionarskog američkog poduzetnika.

Gospodin Selfridge

Autor serije višestruko je nagrađivani scenarist Andrew Davies, a serija se temelji na knjizi “Shopping, Seduction and Mr Selfridge” Lindy Woodhead koja je opisala stvarni život Harryja Gordona Selfridgea i njegove trgovine.

Harry, čovjek koji je dobio nadimak Sto Na Sat, zacrtao si je da će kupovanje pretvoriti u vrhunsko uzbuđenje. Pionirskog i vratolomnog duha, gotovo manične energije, on je stvorio maloprodajno kazalište gdje su svaki novi, golicavi, zabavni – ili ponekad jednostavno ekscentrični – tema ili trend nalazili svoje mjesto.

U ovoj raskošnoj povijesnoj drami koja je privukla pozornost gledatelja diljem svijeta napetim zapletom, ali i intrigantnim i glamuroznim likovima ponovno su se okupili brojni nagrađivani glumci, na čelu sa sjajnim Jeremyjem Pivenom. Druga sezona serije počinje proslavom pete obljetnice Selfridge’sa, 1914. godine, i početkom Prvoga svjetskog rata.

PRVA EPIZODA (14.12.2014., 15:35)

London, 1914. U robnoj kući je živo. Vidimo neka poznata lica, među kojima ima i novih. Zaposleni se za nešto pripremaju, a vremena je sve manje… Pet je godina od otvorenja robne kuće, a Harry je ponosan što se Selfridge’sovoj uzlaznoj putanji kraj ne nazire. To je sad treća najveća atrakcija u gradu, poslije Buckinghamske palače i londonskog Towera. Pa ipak, Harry odiše nekom pritajenom tugom. Rezidencija Selfridge prazna je i mračna. Obitelj Selfridge je u Sjedinjenim Državama, a ne ovdje da proslavi s njime.

Harryja na dolasku iznenadi što sve zaposlene zatekne okupljene u Palm Courtu. Oni su zajedničkim snagama naručili šefovu bistu kako bi mu odali priznanje na vodstvu. Harry je iskreno ganut. U prodavaonicu dolazi Agnes Towler. Izgleda elegantno i sofisticirano na povratku s dvogodišnjeg stažiranja u Parizu. Preuzet će posao voditeljice aranžerskog odjela, a to je vijest koju Kitty, nova voditeljica kozmetičkog odjela, nije očekivala. Iznenađen Agnesinim povratkom Victor je samo promatra. Između njih dvoje osjeća se breme bolne prošlosti.

Ledi Mae Loxley sprema se u kupnju, kad stiže Lord Loxley koji je donio i prtljagu. To su vrlo loše vijesti za ledi Mae, pogotovo kad on odluči s njom poći u Selfridge’s. Rose se vraća ranije iz Amerike, zbog godišnjice robne kuće, ali između nje i Harryja nije sve kao što je bilo. Rose je nepokolebljiva: spremna je u javnosti biti gospođa Selfridge, ali privatno je između njih i dalje jaz. Roseina nova najbolja prijateljica je Delphine Day, vlasnica noćnog kluba i književnica bez dlake na jeziku. Rose uspije nagovoriti Harryja da u robnoj kući priredi promociju njezine knjige.

Gordon iz škole kući donosi vijest da se onamo ne vraća… Na povratku kući Harry stane na odbačeni prljavi komad novinskog papira sa zlokobnim naslovom: Ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand. Život više nikad neće biti isti. Rat je na pomolu…

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.