Carstvo poroka – treća sezona

Serija koja prati život Nuckyja Thompsona, neprijepornog cara Atlantic Cityja u doba kad se prohibicija pokazala kao veliki katalizator uspona organiziranog kriminala u Americi, jedan je od zaštitnih znakova mreže HBO.

Carstvo poroka 3

Treća sezona nastavlja priču 16 mjeseci nakon kraja druge sezone, na Staru godinu 1922.-23. Lude dvadesete tek počinju. Iako je gospodarstvo u procvatu, zavladala je nestašica alkohola, konkurencija je žestoka, a gangsterski svijet vrije. Nuckyjev (Steve Buscemi) brak s Margaret (Kelly Macdonald) puka je farsa otkako je ona Crkvi prepisala unosna zemljišta za gradnju autoceste. Sad se Nucky sučeljava s novim konkurentom, Gypom Rosettijem (Bobby Cannavale), koji između New Yorka i Atlantic Cityja postavlja stratešku blokadu u nastojanju da zaradi na Nuckyjevu švercu alkoholom. Nucky će u srazu pokazati i najbolje i najgore lice: u nizu nasilnih sukoba dokazat će koliko je okrutan. I nova i poznata lica stubokom će se preobraziti tijekom još 12 epizoda “Carstva poroka”.

S glumačkom, autorskom i produkcijskom ekipom bez premca, raskošna povijesna drama Carstvo poroka u prvoj se sezoni nametnula kao veliki televizijski hit. Serija je 2011. osvojila osam nagrada Emmy, uključujući nagradu za najbolju režiju u dramskoj seriji (Martin Scorsese), uz nominacije za Buscemija (najbolja glavna muška uloga) i Kelly Macdonald (najbolja sporedna ženska uloga).

U završnici prošle sezone Margaret se udala za Nuckyja da ne mora svjedočiti protiv njega. Kad su svjedoka optužbe našli mrtvoga s tobožnjim priznanjem, sudac je poništio postupak i Nuckyja su oslobodili optužbe. FBI traga za odbjeglim Van Aldenom, koji se pod lažnim imenom s djetetom i dadiljom preselio u Cicero u Illinoisu. Jimmy se pokajao zbog svog udjela u neuspjelu atentatu na Nuckyja i pokušao pomiriti s bivšim šefom. Nemilosrdni Nucky iskoristit će Mannyja Horvitza kao mamac i ubiti Jimmyja. Sutradan će Nucky Margaret objaviti da se Jimmy vratio u vojsku pa proslaviti zaradu na budućem gradilištu autoceste. No ne zna da je Margaret vlasništvo zemljišta prepisala Crkvi.

Među likovima treće sezone ponovno srećemo Gillian Darmody (Gretchen Mol), koja nakon Jimmyjeve smrti komodorov dom pretvara u javnu kuću. Nelson Van Alden (Michael Shannon) u napasti je da podlegne korupciji nakon susreta s mafijašima Deanom O’Banionom (Arron Shiver) i Alom Caponeom (Stephen Graham) u Chicagu. Bjelko White (Michael Kenneth Williams) otvara noćni klub po uzoru na Cotton Club. Eli Thompson (Shea Whigham) želi se pomiriti s Nuckyjem pa se upušta u posao s Mickeyjem Doyleom (Paul Sparks). Richard Harrow (Jack Huston) osvećuje Jimmyjevu smrt i zaljubljuje se u kćer ratnog veterana.

Uz Rosettija i O’Baniona, među novim su likovima i Gaston Means (Stephen Root), pokvareni posrednik između Nuckyja i ministra pravosuđa Harryja Daughertyja (Christopher McDonald), te Billie Kent (Meg Chambers), Nuckyjeva nova ljubavnica.

PRVA EPIZODA (28.01.2015., 21:05)

Kao domaćin dočeka nove 1923., Nucky donosi odluku kojom će se zamjeriti Gypu Rosettiju, razdražljivu gangsteru žednom viskija iz šverca. Margaret želi da Thompsonova zaklada pomogne Bolnici svete Tereze, no mužu joj to nije po volji. Ostavši bez Jimmyja i komodora, Gillian kreće u novi posao, no pritom budno motri Richarda, koji poučava njezina “sina” Tommyja. U Chicagu Caponeu smeta irski gangster Dean O’Banion, dok Van Alden slučajno upada u sukob koji bi mu mogao promijeniti karijeru.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.