25 novih serija za ljeto 2015.

25.06.2015

Najave, Strane TV


I dok je prije nekoliko godina ljeto bilo rezervirano za realityje i reprize, danas imate veliki izbor ljetnih serija sa zanimljivim premisama na TV i kabelskim kanalima. Donosimo 25 novih serija koje premijerno kreću ovog ljeta.

summer-preview-feature

* I dok mi u Hrvatskoj ljeto računamo od završetka škole i početka praznika i godišnjih odmora, Ameri već kraj svibnja smatraju početkom ljetne TV sezone.

aquarius
“Aquarius”
Kada > Četvrtkom > NBC
Počinje > Počelo 28. svibnja, cijela sezona dostupna na NBC.com
O čemu se radi > Serija prati detektiva Sama Hodiaka na tajnom zadatku istrage sljedbenika Charlesa Mansona prije njihovog ubojitog pohoda.
Zašto gledati > Kako se čini, ovo je jednosezonska serija pa nećete izgubiti puno vremena, a možete sve epizode pogledati u komadu. David Duchovny je u glavnoj ulozi (ako ste fan The X-Filesa i Californicationa), a jednu od sporednih tumači Claire Holt koja je bila izvrsna u The Vampire Diaries (i valjda u The Originals).
Zašto ne gledati > David Duchovny je u glavnoj ulozi (ako niste fan). Također, serija ima ocjenu 7,1 na IMDB-u te 58 na Metacriticu, a gledanost je pala s 5,67 milijun gledatelja na 3,33 do pete epizode, što nije dobar znak.

UnREAL

“UnREAL”
Kada > Ponedjeljkom > Lifetime
Počinje > Počelo 1. lipnja
O čemu se radi > Što se događa iza kamera na snimanju reality showa tipa The Bachelor? Je li drama u produkciji veća od one koja se snima i manipuliraju li producenti događajima zbog veće gledanosti?
Zašto gledati > Prvo: Constance Zimmer (Entourage, House of Cards). Drugo: Shiri Appleby (Roswell). Kritike su dosta dobre, čak i portali koji nikada ne prate Lifetimeove serije pohvalili su seriju po pružanju uvida u nastajanje ovog tipa reality emisija.
Zašto ne gledati > Prvo: Lifetime. Drugo: Lifetime. TV mreža poznata po svojim originalnim filmovima upitne kvalitete namijenjenih čitateljima romana Danielle Steel. Barem je to bio dojam do prije par godina kada su počeli ulagati više novaca na produkciju i serijski program. Situacija je danas nešto bolja i UnREAL je korak u pravom smjeru u širenju publike. Ipak, serija je namijenjena manje više Lifetimeovoj ciljanoj publici.

The Whispers

“The Whispers”
Kada > Ponedjeljkom > ABC
Počinje > Počelo 1. lipnja
O čemu se radi > Što ako izmišljeni prijatelji djeci nisu izmišljeni nego su vanzemaljci koji žele uništiti naš svijet? To je otprilike premisa, ako je vjerovati traileru. ABC ponovo uzima “nevina” dječja sjećanja i pretvara ih u noćne more.
Zašto gledati > Lily Rabe. I ako ste fan sapunjavog SF.
Zašto ne gledati > ABC. Prema nekim pričama, serija bi mogla doživjeti drugu sezonu. Previše je to epizoda za ovakav tip serije. Ostatak prošlogodišnje narudžbe novih serija koja se opet prelila na ljeto. Kao, planski.

Sense8

“Sense8”
Kada > Bilo kada jer > Netflix
Počinje > Cijela sezona dostupna od 5. lipnja
O čemu se radi > Wachowski (The Matrix) brat i sestra u svom pravom TV ostvarenju. Serija prati grupu ljudi koji dijele tajanstvenu umnu povezanost. Za ovakvu seriju bolje je znati što manje.
Zašto gledati > Netflix. Wachowskiji.
Zašto ne gledati > Jupiter Ascending

Odd Mom Out

“Odd Mom Out”
Kada > Ponedjeljkom > Bravo
Počinje > Počelo 8. lipnja
O čemu se radi > Ova polusatna komedija prati ženu koji se mora nositi s klikom bogatih mama s Upper East Sidea.
Zašto gledati > Pretpostavljam da bi vam se mogla svidjeti ako ste gledali Seks i grad. I Abby Elliott (SNL) glumi.
Zašto ne gledati > Bravo. I ako ste muško.

Dark Mater

“Dark Matter”
Kada > Petkom > Syfy
Počinje > Počelo 12. lipnja
O čemu se radi > Šesteročlana posada svemirskog broda budi se iz stanja uspavanosti na rubu svemira. Izbrisana su im sjećanja, te ne znaju tko su i zašto su na brodu. Sve što imaju je skladište puno oružja i destinaciju na koju idu. U opisu se spominje da je rat na pomolu.
Zašto gledati > Jedna od rijetkih novih SF serija smještenih duboko u svemir. Vjerojatno samo za fanove SF-a.
Zašto ne gledati > Slabo poznata ekipa iza i ispred kamere. Iako to ne mora biti loše.

Proof

“Proof”
Kada > Utorkom > TNT
Počinje > Počelo 16. lipnja
O čemu se radi > Briljantna kirurginja u potrazi za životom poslije smrti.
Zašto gledati > Jennifer Beals i Callum Blue (Dead like me) su meni dovoljan razlog.
Zašto ne gledati > TNT ima formulu za svoje serije koja pali. Ponekad. Not my cup of tea.

Astronaut Wives Club
“Astronaut Wives Club”
Kada > Četvrtkom > ABC
Počinje > Počelo 18. lipnja
O čemu se radi > Temeljena na istoimenoj knjizi, serija prati živote žena astronauta misije Merkur. I to je to. Nešto kao Army Wives samo što su im muževi u svemiru ili idu tamo.
Zašto gledati > Yvonne Strahovski, JoAnna Garcia Swisher i Odette Annable samo su neke od žena, a Desmond Harrington, Bret Harrison i Wilson Bethel su neki od astronauta. Dovoljno razloga? Nije? Ok, ako ste voljeli Pan Am (mogao sam napisati i Mad Men, ali to je par klasa više od većine serija).
Zašto ne gledati > Serija je bila predviđena za prošlu godinu pa odgođena za ovu. Može biti dobro, ali i ne. Franko kaže: “Meh. Loše napisana sapunica sa O.K. glumcima.

Complications

“Complications”
Kada > Četvrtkom > USA
Počinje > Počelo 18. lipnja
O čemu se radi > Liječnik postaje nevoljni osvetnik kad intervenira u pucnjavu bande. Uglavnom, komplicirano.
Zašto gledati > USA pokušava razbiti formulu svojih serija s malo mračnijim pričama i likovima. E, pa ovo se uklapa u novu misiju mreže. I glumi Jason O’Mara.
Zašto ne gledati > I dok je radnja komplicirana, sam koncept serije koja ima više flashbackova nego filmovi J.J. Abramsa lens flareova je kompliciraniji. Kritike nisu dobre. Možda USA ne treba razbijati nešto što štima.

Killjoys
“Killjoys”
Kada > Petkom > Syfy
Počinje > Počelo 19. lipnja
O čemu se radi > Grupa lovaca na glave putuje kroz galaksiju u potrazi za opasnim zločincima.
Zašto gledati > Čuvari galaksije za TV.
Zašto ne gledati > Čuvari galaksije za TV.

Ballers
“Ballers”
Kada > Nedjeljom > HBO
Počinje > Počelo 21. lipnja
O čemu se radi > The Rock glumi bivšeg igrača američkog nogometa koji je sada mentor mladim igračima u Miamiju.
Zašto gledati > Ovo je Entourage za afroameričku publiku.
Zašto ne gledati > Vidi red ispred. (Zapravo nema nekog razloga ne gledati ili gledati, O.K. je serija, ništa posebno. Samo me čudi da je na HBO-u).

The Brink

“The Brink”
Kada > Nedjeljom > HBO
Počinje > Počelo 21. lipnja
O čemu se radi > Crna komedija prati tri muškarca koji se nose s globalnom geopolitičkom krizom koja bi mogla uzrokovati 3. svjetski rat. Naravno, oni ga pokušavaju spriječiti.
Zašto gledati > Jack Black, Tim Robbins i Pablo Schreiber su ta tri muškarca. Pa valjda je to dovoljno za gledati. HBO ovdje ide na neki nastavak Veepa.
Zašto ne gledati > Ako ste gledali Veep onda je bolje ne gledati The Brink.

Another Period
“Another Period”
Kada > Utorkom > Comedy Central
Počinje > Počelo 23. lipnja
O čemu se radi > Lažni reality show smješten na početak 20. stoljeća pari obitelj Bellacourt. Zamislite spoj Kardashiana, Jersey Shorea i Boardwalk Empirea.
Zašto gledati > CC je okupio poprilično dobru ekipu komičara i glumaca, Paget Brewster, Christina Hendricks, Natasha Leggero, Michael Ian Black, Riki Lindhome, Jason Ritter samo su neki od njih.
Zašto ne gledati > U doba kada su reality emisije same po sebi parodije, treba li nam jedna smještena u to doba? Sama ideja mi se čini zastarjelom.

Mr. Robot
“Mr. Robot”
Kada > Srijedom > USA
Počinje > Počelo 24. lipnja
O čemu se radi > Hakera koji radi kao cyber zaštitar unajmi tajna organizacija kako bi uništio firmu za koju radi.
Zašto gledati > Serija ima izuzetno dobre kritike, a USA ju je objavio prije nekoliko tjedana pa je do premijere stekla dosta popularnosti na društvenim mrežama. Još jedan slučaj odmaka od formule za USA, ovaj put uspješnije.
Zašto ne gledati > To je ipak serija na USA, pa proceduralnost može postati zamorna.

Humans
“Humans”
Kada > Nedjeljom > iTV > AMC
Počinje > Počelo 14. lipnja na britanskom iTV-u, premijera za Amere 28. lipnja na AMC-ju
O čemu se radi > U paralelnom svemiru humanoidni roboti su prisutni u svakom domu i čine sve što se ljudima ne da. To uzrokuje mnoge moralne i etičke probleme za ljude.
Zašto gledati > Serija je izrazito stilizirana i nekako dezinficirana od moralne prljavštine koju ova tema evocira. Barem u prve dvije epizode. Humans imaju mnogo slojeva i svakom je posvećeno dosta pozornosti. Na sreću, Britanci je rade u koprodukciji s Amerima. Dosad emitirane epizode ponudile su kompleksne likove koji imaju svoje razloge zašto su za ili protiv androida. Uz ljude, i sami androidi nisu bezlični roboti, već neki od njih razviju svijest. Par scena je izrazito potresno i zapitate se o etičnosti razvoja umjetne inteligencije.
Zašto ne gledati > Pogledajte seriju. Barem prve dvije epizode.

Scream
“Scream”
Kada > Utorkom > MTV
Počinje > 30. lipnja
O čemu se radi > Adaptacija horor serijala Wesa Craven u kojoj grupu tinejdžera proganja serijski ubojica nakon cyber mobinga koji izmakne kontroli. Vrisak za ljude rođene nakon 2000.-e.
Zašto gledati > MTV je postigao dosta uspjeha s remakeom Teen Wolfa te s komedijama Awkward i Faking it pa biste mogli dati šansu i Vrisku.
Zašto ne gledati > Svaki sljedeći nastavak bio je lošiji, pa je teško povjerovati da bi serija mogla biti bolja. I promijenili su masku Ghost facea. Not cool.

Zoo
“Zoo”
Kada > Utorkom > CBS
Počinje > 30. lipnja
O čemu se radi > Mladi znanstvenik pokušava otkriti razlog povećanog broja napada životinja. Premisa: životinje su nekada vladale svijetom, što ako opet odluče pokoriti ga?
Zašto gledati > Nakon Under the Dome i Extant, CBS i ove godine nudi novu SF seriju koja ako postigne dovoljnu gledanost može dobiti drugu sezonu. Dome sam prestao gledati nakon tri epizode, a Extant nisam ni pokušao gledati. Zoo mi se čini intrigantnom, ali tu postoji jedan veliki problem: CBS. Mreža vidi svaki projekt kao franšizu i to je O.K. s poslovne strane, ali serije koje su zamišljene kao zaokružena priča produžuju i gubi se kvaliteta i smisao priče. Ipak možda Zoo bude samo za ovu godinu. Živimo u doba kada se nadaš da serija neće dobiti drugu sezonu. E da, glume Kristen Connolly (House of Cards) i James Wolk (Mad Men).
Zašto ne gledati > CBS. Extant. Under the Dome.

The Jim Gaffigan Show
“The Jim Gaffigan Show”
Kada > Srijedom > TV Land
Počinje > 15. srpnja
O čemu se radi > Temeljen na životu glumca i kemičara Jima Gaffigana, sitcom ga prati kako balansira život kao otac i komičar.
Zašto gledati > Gaffigan je smiješan i dobar komičar. Ako ste upoznati s njegovim stand-upom ne treba vam neka preporuka. Ako niste, pogledajte koji specijal pa onda i seriju.
Zašto ne gledati > Nekada dobar komičar ne garantira dobru seriju. Zadnji primjer je John Mulaney.

impastor

“Impastor”
Kada > Srijedom > TV Land
Počinje > 15. srpnja
O čemu se radi > Michael Rosenbaum (Smallville) glumi stonera i besposličara koji preuzme identitet svećenika nakon njegove smrti.
Zašto gledati > Rosenbaum je bio favorit fanova u Smallvilleu, a komičarski talent pokazao je u kratkotrajnoj Breaking In. Serija, kao i prethodna na ovoj listi, dio je promjene strategije TV Landa prema mlađoj publici nakon “uspjeha” serije Younger. Također, već se na Facebooku pojavila grupa katolika koji prosvjeduju protiv serije. To je razlog da barem pogledate pilot.
Zašto ne gledati > Ako je sama serija kreativna kao naslov, ne piše nam se dobro.

Sex&Drugs&Rock&Roll
“Sex&Drugs&Rock&Roll”
Kada > Četvrtkom > FX
Počinje > 16. srpnja
O čemu se radi > Rock band prisiljen je na ponovnu suradnju nakon 20 godina od razlaza.
Zašto gledati > Denis Leary tvorac je još jedne komedije za FX, a sada je napokon ostarjela rock zvijezda.
Zašto ne gledati > Da, zašto ne?

Wet Hot American Summer

“Wet Hot American Summer: First Day of Camp”
Kada > Kad god hoćete jer > Netflix
Počinje > Sve epizode 17. srpnja
O čemu se radi > Temeljena na sada već kultnom filmu iz 2001., serija prati prve dane u Kampu Firewood.
Zašto gledati > Razlog zašto je film postao kultni jest broj glumaca koji su se pojavili prije nego što su postali popularni. Elizabeth Banks, Bradley Cooper i Amy Poehler samo su neki od njih. Serija je prequel, a vratili su se svi originalni glumci uz brojne dodatke glumačkoj postavi.
Zašto ne gledati > To je 8 epizoda pa razloga za negledati i nema. Osim Arrested Development. Četvrte sezone.

The Carmichael Show
“The Carmichael Show”
Kada > Srijedom > NBC
Počinje > 5. kolovoza
O čemu se radi > Jerrod Carmichael živi s djevojkom i to još nije rekao roditeljima. I svi su Afroamerikanci. I to je to.
Zašto gledati > Uz komičara Jerroda tu su i Loretta Devine i David Alan Grier kao roditelji te Amber Stevens West kao Jerrodova cura.
Zašto ne gledati > Razlog 75398 zašto su klasični sitcomi umiruća vrsta. Jedva sam trailer pogledao do kraja.

Mr. Robinson

“Mr. Robinson”
Kada > Srijedom > NBC
Počinje > 5. kolovoza
O čemu se radi > Craig Robinson glumi profesora glazbe u osnovnoj školi.
Zašto gledati > Craig Robinson bio je smiješan u The Office pa kome je to dovoljno…
Zašto ne gledati > NBC je nakon završetka The Officea svim silama htio zadržati Craiga i ovo je najbolje što su smislili.

Public Morals
“Public Morals”
Kada > Ponedjeljkom > TNT
Počinje > 17. kolovoza
O čemu se radi > Policijska drama koja prati odjel Njujorške policije za javni moral.
Zašto gledati > Glumačku postavu predvodi Eddie Burns, a producent je Steven Spielberg. Zanimljiva i poprilično nepoznata tema mogla bi proceduralu dati više kompleksnosti.
Zašto ne gledati > Ne možeš uvijek suditi knjigu po koricama, i ne mora svaka serija biti Mad Men ili Breaking Bad, ali procedural na TNT-ju uvijek mi loše zvuči.

Blunt Talk
“Blunt Talk”
Kada > Subotom > Starz
Počinje > 22. kolovoza
O čemu se radi > Patrick Stewart glumi britanskog novinara s temperamentom koji dobije emisiju na američkom news kanalu.
Zašto gledati > Patrick Stewart je genijalan ako je suditi prema traileru. S druge strane Starz je jedan od podcjenjenijih kanala i svojim kvalitetnim programom trebao bi konkurirati većim i poznatijim kanalima. Blunt Talk je komična strana The Newsrooma kao što je Veep House of Cardsa. Barem se nadam.
Zašto ne gledati > Doista nemam odgovor na to.

About Ivan Čalić

Televiziju pratim od malih nogu kada sam petkom čekao povratak tate s posla i dolazak TV priloga dnevnih novina. Danas gledam više serija nego što imam vremena, ali za dobar maraton uvijek se nađe koji dan.

Pogledaj sve objave od Ivan Čalić

Nijedan komentar do sada.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.