Nakon NBC-ja, Netflix i Amazon odustali od 4. sezone Hannibala

Kada je NBC prije nekoliko tjedana zbog slabe gledanosti otkazao Hannibala malo tko je bio iznenađen.

39

Na samom početku treće sezone NBC je odlučio je da je to zadnja sezona koju će emitirati. Dobra vijest je bila da će se sve epizode treće sezone i emitirati. Razumljiva je to odluka NBC-ja, razumljiva bi bila i prije 2 godine u prvoj sezoni. Iako hvaljena od kritike, navodeći da je najbliže kvaliteti kabelskih drama što nacionalne TV mreže mogu doći, naišla je na slab odaziv publike. Premijera prve sezone imala 4,36 milijuna gledatelja, druge za više od milijun manje. Kako NBC ima više rupa u rasporedu nego Hrvatska u proračunu, naručena je treća sezona, ostavljena za ljeto 2015.

Zašto se NBC odlučio na treću sezonu iako je gledanost daleko od prosjeka mreže nije teško zaključiti. Za razliku od većine serija koje se emitiraju u SAD-u koje televizijski studiji produciraju isključivo za neku TV mrežu a kasnije nude na internacionalnom tržištu, Hannibal je imao suprotan put. NBC je kupovao gotovu seriju pod istim uvjetima kao i drugi od distributera Sony Pictures Television (serija se kod nas prikazuje na AXN kanalu u vlasništvu Sonyja) po nižoj cijeni nego po tradicionalnom modelu. Niža cijena, viša tolerantnost na malu gledanost.

Iz istog razloga, kada je NBC odustao od daljnjeg prikazivanja, producenti su se okrenuli drugim potencijalnim kupcima. Očiti izbor bili su Netflix i Amazon (koji ima ekskluzivna prava na online emitiranje epizoda u SAD-u). Nakon tjedana očekivanja vijesti, one su stigle, ali nažalost nisu bile dobre. Amazon očito nije bio zadovoljan streaming brojkama i odustao je, a Netflix po gledanosti na NBC-ju nije imao puno razloga za naručivanje četvrte sezone. Nade još ima, ali manje nego prije ovog odustajanja.

Ukoliko dođe do novih sezona, tvorac serije Bryan Fuller ima planove za barem 4 nove sezone koje bi pokrile događaje filmove Kad jaganjci utihnu i Hannibal u petoj i šestoj sezoni, a zadnja, sedma, bi završila priču o Hannibalu Lectoru. Sa svakim danom za to ima sve manje šanse.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.