New Amsterdam

U korist pacijenta spreman je prekršiti svako pravilo.

Od autora Davida Schulnera, prema knjizi „Twelve Patients: Life and Death at Bellevue Hospital“ Erica Manheimera, bivšeg ravnatelja njujorške Bellevue bolnice, snimljena je sjajna  medicinska drama „New Amsterdam“.

Doktor Max Goodwin (Ryan Eggold) novi je glavni doktor i direktor bolnice New Amsterdam, a prvi dan započinje sastankom osoblja. Njegovo prvo pitanje upućeno okupljenima: “Kako mogu pomoći?” izazvalo je tišinu i muk. Ubrzo Goodwin počinje otpuštati sve u kardio-torakalnom odjelu zbog najgorih rezultata liječenja u državi New York. Naime, zbog čestih postoperativnih infekcija i nažalost velike smrtnosti pacijenata, odjel je na sramotno lošem glasu. Osim toga, kirurzi će morati otići zbog još jednog razloga – više ih je zanimalo pacijentima naplatiti liječenje nego kako ih izliječiti. Nakon čistke Goodwin najavi zapošljavanje novih ljudi i plan da se od sada o pacijentima brine iskusno osoblje.

Najstariju javnu bolnicu u Americi Max Goodwin nalazi u jadnom i zapuštenom stanju te je spreman birokraciju svesti na minimum i, ako je potrebno, prekršiti svako pravilo kako bi „izliječio“ sistem u bolnici, tj. omogućio pacijentima iznimnu njegu i liječenje. Odlučni Goodwin briljantan je  i šarmantan doktor, koji narušava postojeće stanje u ovoj prepunoj, nedovoljno cijenjenoj i financiranoj bolnici, u kojoj se pod istim krovom liječe oboljeli od ebole, zatvorenici s Rikers Islanda i predsjednik SAD-a. 

Pojavom na malim ekranima, izvrsna medicinska drama “New Amsterdam” pokazala se kao pravo osvježenje u popularnom medicinskom žanru, serija koja ne stavlja u prvi plan romantične veze doktora i ostalog osoblja nego se usredotočuje na bolnicu i njene medicinske aspekte. I dok su zdravstveni problemi pacijenata prikazani s puno suosjećanja i topline, kroz 21 epizodu prve sezone upoznajemo doktore s kojima će se gledatelji bez problema povezati. Sve u svemu, serija je uspjela pogoditi srž medicinske drame i pokazati kako doktori s puno suosjećanja tretiraju svoje pacijente.

Glavne uloge ponijeli su Ryan Eggold (sjećamo ga se kao Toma Keena iz „Crne liste“), koji tumači doktora Maxa Goodwina, koji stiže u bolnicu kako bi promijenio problematično stanje ustanove, ali nosi i probleme u braku s  Georgijom (Lisa O’Hare), koja je trudna s njihovim prvim djetetom. Janet Montgomery („Black Swan“) tumači doktoricu Lauren Bloom, šeficu odjela za hitne slučajeve, Freema Agyeman („Doctor Who“) našla se u roli doktorice Helen Sharpe, šefice onkologije, Jocko Sims („The Last Ship“) potretira doktora Floyda Reynoldsa, kardio-vaskularnog kirurga i šefa odjela kardiološkog kirurškog odjela, Tyler Labine („Rise of the Planet of Apes“) je doktor Iggy Frome, psihijatar i šef odjela za psihijatriju, dok se Anupam Kher (“Silver Linings Playbook”) našao u roli doktora Vijaya Kappora, šefa neurološkog odjela. 

Premijerno prikazana 25. rujna prošle godine na NBC-u, serija je početkom godine dobila i svoju drugu sezonu, koja je počela s prikazivanjem u SAD-u, godinu dana nakon prve, koju ćemo gledati na RTL-u 2. Pilot epizodu u totalu je pogledalo 14,10 milijuna gledatelja, što dokazuje ogromno zanimanje i entuzijastično gledanje i druge sezone u SAD-u, gdje je do sada prikazano sedam epizoda.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.