Domovina


Članak o 1. sezoni

Domovina

Epizoda 1/13 (16.9.2013.)
Ratom razorene ulice Bagdada vrve od trgovaca, uličnih prodavača i bučnih, smrdljivih automobila. Jedan auto vijuga kroz apokaliptički gradski labirint i naglo staje iza neprobojne prometne gužve. Vozačica skida hidžab i otkriva izrazito zapadnjačko lice. To je Amerikanka Carrie Mathison, agentica CIA-e. Nakon godina u prvim redovima borbe protiv Al Qa’ide Carrie je do grla u mutnom, dvoličnom poslu – međunarodnom antiterorizmu.

Ostavlja auto i brzo se probija do kontrolne točke iračke policije smještene ispred ruševne zatvorske zgrade. Nagovara čuvare da je puste unutra i odvedu do ćelije u kojoj je smješten iscrpljeni zarobljeni Iračanin. Podmićeni zatvorski čuvari upozoravaju je da ima malo vremena za improvizirano ispitivanje. Carrie mahnito zahtijeva od muškarca da joj otkrije važne informacije o budućem terorističkom napadu. Na vrhuncu razgovora Carrieno vrijeme za ispitivanje istječe i odvode je iz ćelije. Ali dok je vuku van, opsjednuti zatvorenik gurne glavu kroz rešetke i šapne joj u uho još jedno iznenađujuće priznanje: “Vrbovali su američkog ratnog zarobljenika.”

Nekoliko mjeseci poslije Carrie opet radi u sjedištu CIA-e i u nemilosti je nadređenih zbog neovlaštenog upada u irački zatvor i drugih kršenja protokola. Njezin mentor i šef Saul pokušava izgladiti stvari s politički motiviranim vodstvom agencije na čelu sa zamjenikom direktora Davidom Estesom, Carrie razbija glavu oko toga kako se Iračaninovo priznanje uklapa u širi obavještajni mozaik. Tada stiže vijest o spašavanju američkog marinca koji je nestao u Iraku još 2003. godine. To je narednik Nicholas Brody. Nakon godina patnje u zatočeništvu Brody se vraća u SAD gdje ga dočekuju kao junaka.

Ekipe svih medijskih kuća dočekale su ga u zračnoj luci kako bi snimile Brodyjev dirljivi susret s njegovom lijepom ženom Jessicom i dvoje djece, koji ga odavno smatraju mrtvim. Brody se našao i s dobrim prijateljem satnikom Mikeom Faberom koji se za vrijeme Brodyjeva zarobljeništva prilično zbližio s njegovom obitelji. Zbog nevjerojatne priče o preživljavanju i domoljublju Brody postaje simbol američkog rata protiv terorizma i zvijezda naizgled preko noći. Dok gleda svečanost Brodyjevog povratka kući Carrie se prisjeća teroristovih posljednjih riječi i postaje uvjerena da su informacije koje su dovele do Brodyjevog spašavanja podmetnute i da je heroj možda povezan s planom koji Al Qa’ida namjerava provesti na američkom tlu. Carrie, koja se bori i sa svojim vlastitim demonima i privatnim tajnama, sada se mora suprotstaviti moćnim birokratskim silama koje žele prodati priču za javnost i osujetiti mogući teroristički napad.

Oglasi