Gorski liječnik


Članak o seriji

Gorski liječnik

Epizoda 52/52 (03.08.2012.)
Tom Imhoff pati od smrtonosne bolesti. Njegova jedina šansa je opasna, no ne još potpuno iskušana terapija koja ima mnoge nuspojave. No muž dr. Lene Imhoff ipak se na to odlučuje te pušta da ga liječi njegov suparnik dr. Martin Gruber. Lena ne pristaje na rizičnu terapiju i ne želi izgubiti muža. Martin je rastrgan između osjećaja i liječničke dužnosti. Preživi li Tom, Martin će izgubiti Lenu. Umre li, ona mu to nikad neće oprostiti. No Martin je prisiljen postupati kao liječnik. Za to vrijeme nestaje nada da će se Lisbeth vratiti na imanje Gruberovih. Osim toga neki ugostitelj nudi Lisbeth vođenje svog restorana. I Lilli se sve više udaljuje od svojih očeva. Gorski liječnik mora se brinuti za još jedan hitan slučaj. Bračni par Laumann sprema se proslaviti 50. godišnjicu braka. Odjednom se žena razboli i legne u postelju. Njezin muž Helmut zove Martina upomoć, no on ne može naći rješenje zagonetke.

Epizoda 51/52 (02.08.2012.)
Martin i Lena su odlučili dalje potajno voditi ljubav sve dok Lenin bolesni muž Tom dovoljno ne ojača da mu se može reći istina. Odjednom Tom posjećuje Martina i moli ga liječnički savjet. Tom je odlučio boriti se za svoj život i svoju ženu. Lilli i dalje zadaje glavobolje svojim očevima. Oni ne žele prihvatiti da djevojka ide svojim putem. Poseban problem imaju Hans i Martin s Lillinim prijateljem Marijom. Smatraju da to nije pravi mladić za njihovu kćer. Sumnjičavo prate svaki Lillin korak. Kad je opet jednom došla kasno kući, Hansu je prekipjelo. Čini se da kao da se Lisbeth treba vratiti i uvesti ponovno red na imanje Gruberovih. I kod obitelji Grailing svađe su na dnevnome redu. Šesnaestogodišnja Jenni boluje od nekontroliranih provala bijesa. Roditelji njezine promjene raspoloženja pripisuju pubertetu sve dok nije došlo do dramatičnog obrata.

Epizoda 50/52 (01.08.2012.)
U Ellmauu vlada ljubav. Čini se da je pred Lenom i Martinom zajednička budućnost koja mnogo obećava, no Lena mu je prešutjela svoj brak. Martin ne zna što da radi, a svjestan je da voli Lenu. Nema vremena posvetiti se sebi jer ga njegova kći Lilli i njegovi pacijenti stalno drže u pokretu. Lilli je veoma zaljubljena i stvara neprilike na imanju. Njezin dečko Mario ne sviđa se njezinim očevima. Misle da loše utječe na nju. Kad je Hans ulovio kćer i njega pri navodnom pušenju marihuane, Hans i Martin osjećaju kako se njihovo mišljenje o Mariju potvrdilo. Zabranjuju Lilli svaki kontakt s njim. No Lilli zanemaruje zabranu. Martinu probleme zadaje i njegov pacijent Lukas čiji je imunitet veoma oslabljen. Iako mu je otac naredio da miruje, on bježi. On napokon želi živjeti, preuzimati rizike, a ne stalno paziti na to da se ne razboli. Lukas odlazi na rođendansku zabavu svoje djevojke i ondje se ruši.

Epizoda 49/52 (31.07.2012.)
Mali Jonas leži u komi. Iako je tjelesno potpuno zdrav, ne budi se. Hans Gruber je slomljen. Cijeli se svijet urotio protiv njega, a sad je i odgovoran za Jonasov boravak u bolnici, pa time i za Susanneinu nesreću. Ona bdije dan i noć uz postelju svoga posinka, a Lisbeth se za to vrijeme razmahuje u Divljem caru. No ni taj udarac sudbine ne odvraća Hansa od nauma da proda Gruberovo imanje. Ugovoren je novi termin sastanka s Diestelmeierom i bilježnikom. Martin ne može odvratiti brata od tog nauma, a i čini mu se da će se morati upustiti u neizbježno. Sve do dana kada Jonas odjednom otvara oči. Usred obiteljskih previranja Martin mora preuzeti novi slučaj. Sokolarka Kerstin Ebel pokazuje odjednom napade bjesnila i drhtavice. Naslijedila je smrtonosnu bolest od majke. No simptomi su prejaki pa Martin istražuje uzrok bolesti. Kerstin se brani od liječenja, no gorski liječnik ne sustaje.

Epizoda 48/52 (30.07.2012.)
Dogovorena je prodaja imanja Gruberovih. Hans ne vidi više budućnost za sebe i Klaru, za svoju nogu i za održanje obiteljskoga pogona. Lisbeth je izvan sebe te se seli k Susanne u pansion Divlji car. Martin se ne može koncentrirati. Zaokupljen je Lenom i pacijentima. Vlasnik pilane Rudolf Behrendt poskliznuo se na strmoj planinarskoj stazi i mora se spašavati. Iako se u prvi mah činilo da je to bio samo napadaj slabosti, poslije se otkriva da je Rudolf izgubio dio pamćenja. Zaboravio je da se rastao od svoje žene Julijane, a zaručnicu s kojom se htio vjenčati za mjesec dana više ne prepoznaje. Dvije su žene neprijateljski raspoložene jedna prema drugoj, no moraju surađivati. Ni Martinov ljubavni život nije jednostavan. Ne želi se zaljubiti jer mu je još svježe sjećanje na Andreju i njezinu tragičnu smrt. No ne želi ni izgubiti Lenu pa joj predlaže “otvorenu vezu”.

Epizoda 47/52 (27.07.2012.)
Martin se polako zbližava s Lenom. Na prvom ljubavnom sastanku želi je iznenaditi planinarenjem i pokazati joj najljepši pogled u Tirolu. No izlet u savršeni gorski svijet završava kao opasna noćna mora. Visoko u brdima dogodila se prometna nesreća. Auto se strmoglavio niz obronak. Martin i Lena žele pružiti prvu pomoć, no kao da se sve urotilo protiv njih. Pokušavaju održati na životu teško ozlijeđenog vozača Andreasa, dok njegova žena, koja je u visokom stupnju trudnoće, leži prikliještena u vozilu. Mobiteli nemaju signal, a pomoći ni od kuda. U međuvremenu je Hans donio odluku s dalekosežnim posljedicama. Čini se da se Klara neće više vratiti, a nadu da će mu noga ozdraviti napustio je. Frustrira ga pomisao da neće moći više privređivati na imanju pa sve češće poseže za alkoholom. Razgovara s Arthurom Distelmeierom o njegovoj ponudi za preuzimanje imanja.

Epizoda 46/52 (26.07.2012.)
Na imanju obitelj njeguje ozlijeđenog Hansa. Lisbeth više nema snage, Lilli se žali da ima mnogo posla na imanju, a i Martin je na izmaku snaga. Kod Hansa se ne nazire skoro poboljšanje. On se ne može pomiriti s time da se Klara očito neće vratiti iz Rima te je potpuno izgubio volju za rehabilitacijom. No upravo njegov ljuti neprijatelj Distelmeier nudi pomoć. Želi preuzeti imanje Gruberovih. Martinu je dobro došao poziv dr. Lene Imhoff kako bi barem nakratko pobjegao od cijele strke. Žena želi zahvaliti Martinu što joj je pomogao kad se njezina kobila ždrijebila. No večera poprima neočekivani obrat kad se odjednom pred njima pojavi Kahnweiler. Martin mora rješavati još jedan težak slučaj. Petere Leißneru, svjetskom putniku i pustolovu, dijagnosticirao je uznapredovali rak jetara. Može ga spasiti samo pravodobna transplantacija. Kao darovatelj dolazi u obzir samo njegov brat Richard.

Epizoda 45/52 (25.07.2012.)
Kod Gruberovih je burno. Hansova noga je ukočena i on ne zna hoće li ikad moći micati njome, a kamoli pomagati na imanju. Cijeli posao je na Lisbethinim plećima jer ni na Martina se ne može osloniti. Hitni slučajevi zaokupljaju svu njegovu pozornost. Teško proživljava i tragičnu smrt svoje zaručnice Andreje. Porezni ured utjeruje dugove, a i kosilica je već dala sve od sebe. Gruberovi nemaju novca za podmirenje dugova i popravak kosilice. No Lilli nalazi rješenje kako povoljno popraviti kosilicu i vratiti je u prijašnje sanje. Seljak Daniel Rahn žali se na nesnosne bolove u tijelu. Liječnici mu ne znaju postaviti dijagnozu ni propisati terapiju. Martin misli da je našao objašnjenje za Danielove patnje te mu pokazuje kako će pravilnom terapijom prekinuti muke. No Danielovo stanje se pogoršava. Martin i dalje traga za rješenjem, a za to vrijeme Daniel pokušava okončati svoje patnje.

Epizoda 44/52 (24.07.2012.)
Klarina odsutnost i njezin posjet njezinu bivšem mužu u Italiji pogađaju Hansa. Ljubomoran je i nadasve prkosan. Budući da se Klara uopće ne javlja, on postaje sumnjičav. Uključuje se i Martin da popravi raspoloženje, no ono se još pogoršava. Za druge rasprave nema vremena jer braća Gruber moraju spašavati Martinova pacijenta Reinholda Eisenbachera. Bivši alpinist bavi se uzgojem riba, no ima napadaje slabosti. Obećao je svojoj ženi Ute da neće više planinariti, ali želi još jedanput doživjeti uzbuđenje koje mu nedostaje u posljednje vrijeme. No strmoglavljuje se. Hans i Martin kreću u akciju spašavanja. Pritom je i Hans teško ozlijeđen. Tako obojica moraju biti operirani. Izgledi za oporavak prilično su slabi.

Epizoda 43/52 (23.07.2012.)
Lisbeth Gruber nije lako s njezinim sinovima. Želi da zajedno nastupe na pjevačkoj priredbi u Ellmauu. No Hans i Martin nisu baš oduševljeni tom idejom. Hans pati zbog prekida s Klarom. Nagrizaju ga ljubomora i briga. Predlaže joj da zajedno provedu godišnji odmor u Rimu, ali Klara ne odgovara na njegove poruke pa on sam želi krenuti u Rim, a Martin ga pokušava spriječiti u tom naumu. Jonas pak želi da se Martin i Susanne vjenčaju i postanu njegovi roditelji. Pjevačica Stefanie Tannenberg tuguje za svojim dečkom koji je poginuo u prometnoj nesreći. Na pjevačkoj priredbi treba nastupiti s pjesmom koju je napisala za njega, no ruši se pred svima. Uz Martinovu pomoć dolazi k sebi, ali halucinira. Misli da vidi svog dečka i razgovara s njim. Odbija operaciju koja bi joj spasila život pa Martin mora poduzeti neuobičajene mjere.

Epizoda 42/52 (20.07.2012.)
Gorski liječnik opet ima pune ruke posla. Rješava obiteljske probleme i liječi bolesnike. No njegovi bolesnici nisu uvijek uviđavni i spremni na suradnju. Bivši boksač Tobias Schilling želi se vratiti u ring, među ostalim i zato da ponovno osvoji bivšu ženu i sina Thila. No na treningu se ruši. Martin ne može postaviti sigurnu dijagnozu. Pokušava zaustaviti Tobiasa, no on ne pristaje i završava na jedinici intenzivne srbi. Klara je tužna i potištena jer njezina kći odlazi k ocu u Italiju. U Hansu nema potporu jer on je zaokupljen samo planovima o vjenčanju i sam određuje datum vjenčanja, čime Klara nije nimalo zadovoljna. Susannein posvojeni sin Jonas ne prihvaća je kao majku i neprestano joj zadaje muke. Martin posreduje, a Susanne postaje svjesna koliko njezinoj maloj obitelji nedostaje muškarac.

Epizoda 41/52 (19.07.2012.)
Hans i Martin se penju do malene kolibe na planinskom pašnjaku jer su odande primili poziv upomoć. Tridesetogodišnji Markus Ludwig žali se na vrućicu i vrtoglavicu. Martin ga dovodi u svoju ordinaciju da ga temeljitije pregleda. Čini se da ima slab imunitet pa ga Martin pita je li HIV pozitivan. Ludwig to opovrgava jer je bio svećenik i živi u celibatu. No Roman objašnjava Martinu da je svećenik izopćen zbog zlostavljanja ministrantice. Martin ga upućuje u bolnicu jer ima loše nalaze. Kad mu je potvrđen AIDS, Martin se zabrinuo za svećenikovu žrtvu te kreće u potragu za njom. Martin savjetuje Hansu neka više ne odugovlači s vjenčanjem. Klara se osjeća zapostavljenom jer je Sarah oduševljena ocem. Lilli toliko živcira njezin obožavatelj da ga je napokon odalamila. Hans i Martin dobivaju pismo od njezine učiteljice. Martin posjećuje blizance kojima je Andrea spasila život.

Epizoda 40/52 (18.07.2012.)
Martin ima posla i na imanju i u ordinaciji. Roman mu pokušava objasniti da ne može pobjeći od toga. No Martin odlazi novom pacijentu koji pokazuje sve znakove akutne upale slijepog crijeva. On je oslijepio nakon neke nesreće. Tješi ga njegova djevojka Sylvia koja je učiteljica za slijepe. Otkriva se da pacijent ima tumor koji je naposljetku odgovoran i za njegovu sljepoću. Kemoterapija bi mu trebala pomoći da opet progleda. No Sylvia nije time zadovoljna jer mu je prešutjela da ima veliki madež koji on dosad nije mogao vidjeti. Teška srca napušta svoga dečka. Hans i Lilli opraštaju se od Petera koji se vraća u Rim. No moli Hansa da nagovori Klaru da pusti Saru da putuje u Rim. Hans uspijeva udobrovoljiti Klaru i ona pusti Saru samu na put. Martin ima težak zadatak. Mora iz Andrejina stana uzeti osobne stvari. Kad se napokon odvažio na to, dočekalo ga je malo iznenađenje na vratima stana.

Epizoda 39/52 (17.07.2012.)
Martin se nježno skrbi za svoju Andreju. Dok je on zauzet pacijentima, brigu preuzima Lisbeth. Martin predlaže Andreji da se vjenčaju sutradan jer on ne može dulje čekati. Ona je ganuta time i oduševljeno pristaje. No ruši se u kupaonici i mora ponovno u kliniku. Hans je ljut jer ni Klara ni njegova obitelj ne razumiju da je on s Peterom u svađi. Klara im predlaže zajednički izlet kako bi se bolje upoznali. No i taj se pretvara u odmjeravanje snaga. Obitelj Seidl zove Martina jer njihovi blizanci imaju visoku temperaturu. Djeca moraju odmah u bolnicu jer imaju akutne smetnje u funkciji jetara. Moraju im se presaditi jetra. Martin grozničavo traži rješenje i pregovara s nekom farmaceutskom tvrtkom o preparatu koji je namijenjen samo odraslima. No uto ga Lisbeth obavještava da Andreji nije dobro. Martin se bori za njezin život i organizira još jednu operaciju, no Andrea ne pristaje na nju.

Epizoda 38/52 – ČETVRTA SEZONA (16.07.2012.)
Martin strepi za Andrejin život. Daje je prevesti u Hall kako bi uz Kahnweilerovu pomoć otkrio zašto je pala u komu. Mora biti hitno operirana. Poslije operacije Martin je odvodi na imanje Gruberovih. Hans i Klara razočarani su zbog propalog vjenčanja. Kad se posve neočekivano pojavljuje Klarin bivši muž, izbija svađa između njega i Hansa. Hans i Martin pritječu u pomoć Anji Meinert koja je u životnoj opasnosti u brdima. Martin je dovodi u stari idilični pansion u kojem ona živi i ostavlja ondje, no ubrzo poslije toga Anji opet pozli pa zove Martina upomoć. Zatekao ju je u besvjesnom stanju. Pokazuje teške znakove trovanja, no liječnici ne mogu naći uzrok. Djelatnici GSS-a grozničava traže truplo njezina muža jer bi obdukcija možda pomogla da se otkriju uzroci Anjina trovanja. Martin se ogleda po pansionu i otkriva nešto nevjerojatno.

Epizoda 37/52 (13.07.2012.)
Na imanju Gruberovih sve je u znaku skore svadbe. Organizatorica vjenčanja Jasmin vodi o svemu brigu, što Lisbeth ne odgovara jer ona inače preuzima odgovornost za sve proslave. Martin odlučuje zaprositi Andreu. No Hans ga zaustavlja jer treba njegovu liječničku pomoć. Zajednički spašavaju dementnoga Helmuta Wagnera koji na strmoj stijeni tuguje za pokojnom ženom. Njegovoj kćeri Katji i njezinu zaručniku Berndu Ruffu laknulo je kad su našli Waltera u Martinovoj ordinaciji. No briga za oca opterećuje njihov odnos. Martin im pokušava pomoći. U razgovoru s Berndom otkriva kako može vratiti Jonasa Susannei. Kako bi spasio svoju vezu, odlazi u odvjetnički ured u Beč i upada upravo u trenutku kada Andrea pred cijelim skupom potpisuje ugovor. Pred cijelim skupom izvaljuje joj ljubav i moli je da mu bude žena. Ona prihvaća i sreći nema kraja. No sudbina se ponovno umiješala.

Epizoda 36/52 (12.07.2012.)
Hans i Klara objavljuju obitelji da će se uskoro vjenčati. Svi su oduševljeni, čini se da se čak i Lilli raduje. I ona ima planove koji se Hansu nimalo ne sviđaju. Nastaje svađa. Lilli misli da je Hans nepravedan prema njoj te pokušava kod Martina Grubera, no ni tu ne nailazi na razumijevanje. Martin i Hans je u posljednjem trenutku sprečavaju u njezinu naumu. Jonasov stric je ipak odlučio primiti Jonasa i odvesti ga od Susanne. Nju to teško pogađa, no Martin joj obećava da će joj vratiti dječaka. Andrea Martinu i dalje ne oprašta preljub. No napokon se ipak dogovore za sastanak koji Martin u posljednji trenutak mora otkazati zbog nekog pacijenta. Andrea pak odluči raskrstiti sa svime te odlazi ponovno u Beč. Novom Martinovu pacijentu je dijagnosticirana plućna kuga. Martin očajnički pokušava spasiti pacijenta i pritom upoznaje ženu koja bi mogla imati veze s njegovom bolešću.

Epizoda 35/52 (11.07.2012.)
Martin je prevario Andreu i sad ga peče savjest. Ne želi joj lagati, ali zna da će je izgubiti ako joj kaže istinu. Lilli prilikom vožnje u školu primjećuje da s njim nešto nije u redu. Na povratku Martin otkriva djevojčicu koja se bacila niz strmi obronak. Ne zna se je li posrijedi neka genska bolest ili djevojčica samo želi privući pažnju.
Odlučio je ništa ne reći Andrei, no ona pronađe u njegovu mobitelu Julijin SMS i poziva ga na red. Martinu ne preostaje ništa drugo nego da prizna preljub. Andrea je razočarana i bijesna. Svi njegovi pokušaji da joj objasni situaciju padaju u vodu i Andrea prekida svaku vezu s njim. Klara i Hans odlučuju konačno prekinuti. Klara uzima svoje stvari i odlazi s imanja Gruberovih. No upravo u tom trenutku Hans pada s ljestvi i ostaje nepomično ležati. Klara ga preklinje neka se probudi. Kad Hans napokon otvori oči, postaje im oboma jasno da zauvijek pripadaju jedno drugomu.

Epizoda 34/52 (10.07.2012.)
Lisbeth Gruber ima pune ruke posla. Hans i Martinova asistentica Nicole tema su tračeva u Ellmauu. Idu od gostionice do gostionice i utapaju Hansove ljubavne jade u alkoholu. Klaru proždire ljubomora iako su njih dvoje prekinuli. No njezina tvrdoglavost je sprečava da razgovara s Hansom o njihovu odnosu. Uključuje se Lisbeth i pokušava posredovati između njih dvoje. I Martin zadaje muke svojoj majci. Njegova bivša zaručnica Julia je zahvaljujući njegovoj liječničkoj intervenciji ozdravila i spremna je za povratak u Ameriku. Njih dvoje dogovorili su se da će otići na oproštajnu večeru, no umjesto toga odlaze na neki proplanak i opasno se zbližavaju. Lisbeth je ljuta i kori Martina. Odjednom se pojavljuje Andrea. Njezin posao u Beču je završio.

Epizoda 33/52 (09.07.2012.)
Bivša zaručnica Martina Grubera dolazi iznenada iz Amerike. Pozvana je da kao vrhunska specijalistica operira najdražeg nećaka profesora Boeninga. Pri operaciji nastupaju komplikacije jer joj ruka cijelo vrijeme nekontrolirano dršće. Martin preuzima zahvat. Nagovara Juliju da pristane da je on pregleda. Sa zaprepaštenjem otkriva da Julija ima oštećenje mozga koje se drastično pogoršava. Martin očajnički traži uzrok njezine bolesti, no čini se da nema spasa za njegovu bivšu veliku ljubav. Odlaze iz bolnice jer Julia želi s Martinom baciti posljednji pogled na brda. Za to vrijeme Martinova asistentica tješi Hansa koji je ucviljen zbog prekida s Klarom. Nicole ga želi razonoditi pa se susreću u gostionici Divlji car. No slučajno nailazi Klara i bukne skandal. Maloga Jonasa stric ne želi primiti pa dječak mora biti smješten u domu. No Martin pokušava nagovoriti Susanne da ga uzme k sebi.

Epizoda 32/52 (06.07.2012.)
Hans razumije Klarinu neodlučnost, no ipak pati zbog njezina odbijanja jer on nipošto ne želi više živjeti u divljem braku. Čini se da je njihova veza završila. I Lisbeth je poslije dugo vremena ponovno zaljubljena, no njezin se obožavatelj razotkriva kao razmetljivac koji se služi nečasnim sredstvima pri ocjenama restorana. Lisbeth se osjeća prevarenom. Uvrijeđena i ljuta prekida vezu s Klausom. Za to vrijeme Martin se brine za Jonasa. Nada se da će stric uzeti dječaka k sebi, no nada se izjalovila pa se Martin mora pomiriti s time da Jonas ide u dječji dom. U međuvremenu Martin se mora brinuti za Ursa Rensinga koji ima aneurizmu u mozgu i boji se da će umrijeti, a da se nije oprostio od sina Nica. Žena mu zbog problema s alkoholom želi oduzeti pravo na susrete sa sinom. Oca i sina povezuje ljubav prema modelima aviona. Potajno se sastaju da bi pustili avion u zrak. No u brdima se događa tragična nesreća.

Epizoda 31/52 (05.07.2012.)
Hans ima ljubavne jade i povlači se potpuno u sebe. Ne može se pomiriti s Klarinim odbijanjem te zanemaruje svoje dužnosti na imanju. I Martin je snužden. Mladi Jonas Ellert koji je izgubio oca i majku u brdima treba privremeno otići u dom dok ga stric ne uzme k sebi. Martin koji sebe optužuje za smrt njegovih roditelja moli obitelj i svoju djevojku Andreju za pomoć. Želi nagovoriti centar za socijalni rad da dječak neko vrijeme ostane na njihovu imanju da se malo oporavi od teške traume. Lisbeth je presretna jer Klaus Hellmann pleše oko nje. Uživa u njegovim pažnjama, no Hans promatra sumnjičavo novog majčinog obožavatelja. Martinov novi slučaj je dvadesetpetogodišnja Anna Ziegler koja pati od zagonetnih napadaja slabosti i nesvjestice. Na planinarenju se sruši. Njezin dečko poziva GSS. Martin i Hans dolaze na mjesto nesreće. Martin otkriva da Anna pati od neizlječive srčane bolesti.

Epizoda 30/52 (04.07.2012.)
Lisbeth Gruber vratila se s kure wellnessa i dovela sa sobom gosta – gastro-kritičara Klausa Hellmanna. Čini se kao da vrlo su prisni. Martin, Hans i Lilli ne znaju kako reagirati na pridošlicu, pogotovo na Lisbeth koja se doista pomladila. No braća nemaju mnogo vremena da se prilagode novoj situaciji jer odlaze na intervenciju u brda. Gorski vodič Erik pati od neobične drhtavice. Martin ga pregledava i otkriva da nakon rastave od žene uzima sredstvo protiv Parkinsonove bolesti. Zabranjuje Eriku vođenja po brdima, no on strepi za svoj posao pa zanemaruje liječnički savjet. Tek kad mu Martin predočava svu ozbiljnost bolesti, Erik uviđa da bi se trebao liječiti. Obitelj Ellert čeka novoga vodiča, a Martin odvodi bolesnika u bolnicu. No obitelj Ellert je nestrpljiva i nastavlja planinarenje na vlastitu ruku, što loše završava. Hans je napokon odlučio zaprositi Klaru, no ona odbija bračnu ponudu.

Epizoda 29/52 (03.07.2012.)
Lisbeth Gruber ima rođendan. No na imanju vlada neugodna atmosfera. Lilli je još ljuta na Saru zato što joj je preotela dečka. A i najava da će se Martin odseliti i početi živjeti s Andreom Junginger izaziva nemir. U toj napetoj situaciji dolazi poziv upomoć. Stefana Wedekinda, njegovu ženu Melanie i njihova sina Philippa iznenadilo je nevrijeme u brdima. Kad su Hans i Martin stigli do nesretne obitelji, Melanie je pogodio grom pa je teško ozlijeđena. Alexander Kahnweiler i Martin bore se za njezin život. Zatim se razbolio i njezin osmogodišnji sin i pao u komu. Čini se kao da će Stefan Wedekind izgubiti ženu i dijete. Martin uporno istražuje uzroke Philippove bolesti. Pritom nailazi na dobro čuvanu tajnu iz Melanieine prošlosti. Andrea je ljuta jer Martin nije došao pogledati stan koji su trebali unajmiti. Dobila je ponudu za posao u Beču koju ne želi odbiti.

Epizoda 28/52 (02.07.2012.)
Kod Gruberovih nema mira. Hans i Lilli se stalno svađaju zbog Sebastiana kojim je Lilli očarana. Hans je ljubomoran i zabrinut. Sumnjičav je prema Sebastianu i uvjeren kako će se Lili razočarati. Njegova je kći tvrdoglava i ne zanimaju je očeve strepnje. Stalne razmirice troše živce cijeloj obitelji te utječu i na Hansov odnos prema njegovoj prijateljici Klari Hoffmann. Njezinoj kćeri Sari se također sviđa Sebastian i on iskorištava tu priliku. Lilli čuje za prevaru te stavlja oca pred izbor: ili ona ili Klara sa Sarom. Martin se mora pozabaviti slučajem kovača Wielanda Grahammera koji često gubi kontrolu pa njegove provale bijesa opterećuju obitelj kojoj prijeti raspad. Njegova žena Marlies živi u stalnom strahu od njegovih nekontroliranih ispada. Tek kad ga žena napušta, on prihvaća Martinovu pomoć. Susanne se i dalje bori s posljedicama prometne nesreće i smrću svoga djeteta.

Epizoda 27/52 (29.06.2012.)
Susanne mora pokopati dijete koje je silno željela. I Martin Gruber i njezin muž htjeli bi biti uz nju, no ona ne pušta nikoga blizu. Optužuje Jörga za svoju prometnu nesreću te djetetovu smrt. Lilli Gruber je prvi put istinski zaljubljena, no to se nimalo ne sviđa njezinu ocu Hansu. Na imanju Gruberovih su svađe i srdžbe na dnevnome redu. Martin blagonaklono gleda na Lillino oduševljenje mladićem te posreduje između svoga ljubomornog brata i Lilli. Jedanaestogodišnja Christina Lohmann pada u nesvijest na školskom izletu. Martin dijagnosticira nasljednu bolest pa pregledava i njezinu majku Karin. Pritom se otkriva kako Christina nije Karinina biološka kći. Daljnje pretrage pokazuju da je djevojčica u rodilištu zamijenjena drugim djetetom. Martin se daje u potragu za pravim roditeljima i Karininom pravom kćeri, no upada u osinjak.

Epizoda 26/52 (28.06.2012.)
Test očinstva je pokazao da Martin nije otac Susanneina djeteta. No olakšanje je kratkotrajno, jer je Jörg, pravi djetetov otac, nestao. On je naime uvjeren da je Martin otac. Iz oproštajnoga pisma Susanne saznaje da se Jörg želi vratiti u Kiel. Želeći ga zaustaviti, juri autom prema zračnoj luci. I Martin se uputio tamo. No, dogodila se teška prometna nesreća. Martin sa zaprepaštenjem saznaje da se Susanne nekoliko puta prevrtala u autu. Teško je ozlijeđena i odvezena u bolnicu. Spašena je zahvaljujući teškoj operaciji, no za dijete je pomoć došla prekasno. Jörg koji je u međuvremenu saznao za svoje očinstvo hita u bolnicu. Susanne mu gorko predbacuje. Da nije pobjegao od nje, ne bi izgubila dijete. Martinova asistentica odlazi na odmor i ostavlja mu kao zamjenu svoju atraktivnu i koketnu nećakinju.

Epizoda 25/52 (27.06.2012.)
Martin je dokazao Hansovu nevinost u slučaju Distelmeier, no uz visoku cijenu. Na kocki je njegova liječnička licencija. Gorski liječnik prijavljen je zbog nekonvencionalnih metoda liječenja i kršenja propisa. Unatoč zabrani liječenja Martin se brine za Lillinu školsku kolegicu Lisu. Trinaestogodišnjakinja je pobjegla od kuće i otišla kampirati sa svojim sedamnaestogodišnjim dečkom Niklasom. No Lisa se razboljela. Martin otkriva da je trudna. Njezin otac Max zabranjuje joj vezu s Niklasom. Traži da pobaci i prijeti da će Niklasa tužiti. Ni Niklas nije baš oduševljen činjenicom što će postati otac. Prekida s Lisom. Martin otkriva da je Lisina bolest opasna te da treba što prije otići u bolnicu. No trudna učenica je nestala. I Susanneina trudnoća izaziva nemir. Njezin je brak na kocki. Test očinstva unosi više svjetla u zamršenu situaciju.

Epizoda 24/52 (26.06.2012.)
Kod Gruberovih vlada očajno raspoloženje. Lilli ne želi više ići u školu, Lisbeth je rastresena pa se Martin, osim za ordinaciju, mora brinuti i za imanje. Hans sjedi u zatvoru zbog pokušaja ubojstva. Martin moli Andreju za pomoć. Ona treba dokazati da je Distelmeier slučajno pao. Odvjetnica se sukobljava s državnim odvjetnikom Paffenbergom. Ambiciozni karijerist postavio je sebi cilj strpati Hansa iza rešetaka. Kako bi brata spasio od zatvora, Martin se daje u potragu za dokazima. Misli kako Arthur Distelmeier već dulje pati od bolesti koja je izazvala pad i zatim uzetost. No bijesni poljoprivrednik smatra da Martin samo traži način kako da oslobodi Hansa te ga odbija pregledati. Kad Distelmeier doživi još jedan napadaj, odvode ga u bolnicu. Stanje mu se znatno pogoršalo pa mora biti operiran. Liječenje preuzima Alexander Kahnweiler.

Epizoda 23/52 (25.06.2012.)
Susanne je u bolnici jer su je poslije pada uhvatili trudovi. Martin je veoma zabrinut, no sve je ipak u redu. Predviđeni test očinstva mora otkazati jer je preopasan za plod. Jörg ne može podnijeti to stanje pa se povlači na neko vrijeme na svoj brod. Martin želi s njim razgovarati, no Jörg je uzrujan i odbija svaki razgovor. Uto se začuje poziv u pomoć Franke Röskau koja s grupom ronilaca na dah trenira u Achenskom jezeru. Dvadesetšestogodišnjem roniocu Christianu Hambergeru ponestalo je zraka. Martin ga želi odvesti u svoju ordinaciju, no Christian se protivi. Želi pobijediti brata Kaia u dubinskom ronjenju. Franka u koju je mladi ronilac zaljubljen uvjerava ga da mora poći s gorskim liječnikom. Rezultati pretraga su alarmantni pa Martin pokušava mladog pacijenta odvratiti od tog riskantnog sporta. Nadmetanje među braćom završava dramatičnim i za život opasnim ronjenjem.

Epizoda 22/52 – TREĆA SEZONA (22.06.2012.)
Martinu nije lako. Andrea Junginger je duboko povrijeđena saznavši da bi on možda mogao biti otac Susanneina djeteta. I Lilli burno reagira na vijest da bi mogla dobiti brata ili sestru. Misli da će izgubiti sve – poslije majke, oca Hansa zbog učiteljice Klare i Martina zbog Susanneina djeteta. Lisbeth je zabrinuta za svoju unuku. I veletrgovac koji opskrbljuje bio-supermarkete povlači svoju ponudu o suradnji. U laboratoriju su na uzorcima tla Gruberovih pronađeni nedopušteni pesticidi. Hans zbog toga krivi susjeda Arthura Distelmeiera koji nije pazio pri konvencionalnoj gnojidbi svojih polja. Između njih dvojice bukne svađa. Martina uz privatne brige more i poslovne. O njegovu mogućem očinstvu već se priča u selu. Susanne je suglasna da se napravi test očinstva, no Jörg je zbog toga očajan. Nakon burne rasprave želi pobjeći, no Susanne ga zaustavlja i pritom pada.

Epizoda 21/52 (21.06.2012.)
Martin Gruber planira rođendansku zabavu za svog prijatelja i mentora. Glavna atrakcija trebao bi biti nastup slavne šansonjerke Antonije Nachtweih koja je prije bila u vezi s Romanom. Sad je Antonia zaručena za 20 godina mlađeg pijanista Konstantina Kordesa. Kako bi izgledala mlađe i svidjela se Konstantinu, pije sumnjive tablete i premalo jede. Konstantin to zna i razočaran je što Antonia ne shvaća da je on voli takvu kakva jest. Njemu njezine godine nisu važne. Za vrijeme priprema za proslavu diva odjednom pada u nesvijest. Martin ne može isprva zaključiti što bi mogao biti uzrok. Ono što na prvi pogled izgleda kao napad slabosti razvija se u nešto ozbiljnije. Susanne teška srca odluči priznati Jörgu da je trudna. No Jörg to već zna i jedva čeka da postane otac. Gubi kontrolu saznavši da bi i Martin mogao biti otac. Martin osjeća da mu Adrea taji nešto što bi moglo narušiti njihovu vezu.

Epizoda 20/52 (20.06.2012.)
Petogodišnja Maria netragom nestane za vrijeme piknika s majkom Stefanie. GSS s Martinom kreće u potragu, no bez rezultata. Martin odvodi kući potpuno rastrojenu majku i doznaje od njezina muža Michaela da je mala Maria već davno umrla. Martin upućuje majku na psihijatriju na liječenje. Ondje su joj dijagnosticirali teški posttraumatski stresni poremećaj. Michael strepi nad ženom koja je zavezana za krevet i pod jakim lijekovima. Martin smatra da je posrijedi organski uzrok. Zove u pomoć Andreu. Susanne je očajna. Trudna je, a ne zna je li otac njezin muž Jörg ili Martin. Ne želi izgubiti ni Jörga ni ugroziti Martinovu novu vezu pa traži savjet od seoskoga župnika. U međuvremenu je i Jörg saznao za njezinu trudnoću. Lilli i Sarah su se pomirile. Idu zajedno na prvi tulum. Kako su ostale dulje nego što je bilo dogovoreno, Hans i Klara odluče intervenirati i pritom se posvađaju.

Epizoda 19/52 (19.06.2012.)
Pobjednice modnoga castinga dolaze u Ellmau na snimanje ispred bajoslovne planinske panorame. No jednoj od manekenki prijeti da će ispasti zbog lošeg zdravstvenog stanja. Martin isprva pretpostavlja da je riječ o posljedicama anoreksije. To pokazuju i pretrage u bolnici pa dr. Kahnweiler otpušta pacijenticu. No djevojka se osjeća sve lošije. Ubrzo nakon toga razboljela se i druga manekenka pa se javljaju sumnje. Martin ima i privatnih problema. Očekivao je sretnu budućnost s atraktivnom odvjetnicom Andreom. No ona ne odgovara više na njegove pozive. Posjet modnoga svijeta izaziva u Ellmau uzbuđenje. Posebno su ushićene djevojke. I Lilli tu vidi priliku da se izgledom približi modnim ikonama. Osjeća se neshvaćenom i zapostavljenom jer njezin otac ne samo što poklanja srce drugoj ženi nego je ta žena upravo Sarina majka, a Lilli ne može podnijeti Saru. Ali Sarah predlaže Lilli nešto što bi moglo riješiti sve njezine probleme.

Epizoda 18/52 (18.06.2012.)
Priprema se otvaranje Susanneina novog restorana na Aachenskome jezeru. Za Lilli je to dobar povod da povede oca Hansa u kupnju u Hall. Hans treba novo odijelo. Lilli se nježno brine za Hansa kako bi on zaboravio Klaru i zauvijek ostao uz nju. No Hans ne može zaboraviti Klaru. Martin Gruber je slučajno ponovno susreo odvjetnicu Andreu Junginger koja ga je svojedobno htjela tužiti zbog liječničke pogreške. Dogovorili su se da će zajedno jedriti padobranom. No što se više približava termin letenja, Martin postaje sve nervozniji. Početna nesigurnost pretvara se ubrzo u oduševljenje pa počinju uživati u zajedničkom izletu. No u jednom trenutku zakazuje tehnika i oni oboje padnu. Martin pokušava spasiti Andreu zanemarujući vlastite ozljede. Nakon što je prijavljen Martinov i Andrein nestanak, Hans i Franz iz GSS-a kreću helikopterom u potragu za njima.

Epizoda 17/52 (15.06.2012.)
Hans je napokon sretno zaljubljen. Dok on provodi vrijeme s Klarom, njegova kći Lilli je sve potištenija. Da stvar bude gora, u školi dobiva zadatak da napiše referat sa Sarom, Klarinom priglupom kćeri. Lilli je tužna što je otac tako brzo zaboravio svoju voljenu ženu i njezinu majku Sonju. Zato odlučuje da cijela obitelj zajednički obilježi prvu obljetnicu majčine smrti. I Martin je zabrinut za Lilli, no ne može ništa učiniti jer ima previše posla. Martinov stari školski kolega i ugostitelj Ferdinand Balzer dobio je napad vrtoglavice i tom prilikom iščašio rame. No to nije jedini zdravstveni problem koji ga muči. Martin je otkrio uzrok Ferdinandova nagloga napada vrtoglavice. Riječ je o akutnom zatajenju bubrega i Ferdinanda odvode u bolnicu gdje se liječnici bore za njegov život. Martin, Kahnweiler i Ferdinandova žena Lena bore se sa savješću jer moraju donijeti odluke s dalekosežnim posljedicama.

Epizoda 16/52 (14.06.2012.)
Na imanju Gruberovih vlaga napeta atmosfera. Martin i Hans žestoko raspravljaju te odbijaju Lisbethin prijedlog da odu na nedjeljni obiteljski izlet. No Lisbeth je uporna jer im želi priopćiti novost da će se početi baviti uzgojem ljekovitoga bilja kako bi popunila obiteljski budžet. Martin odlazi gđi Klopp koju muči infekcija pa joj propisuje blagi antibiotik. Obitelj ipak odlazi na izlet, ali gđa Klopp ponovno zove jer joj se stanje drastično pogoršalo. Martin doznaje od Romana da joj je prije nekoliko dana propisao kortizon, što je ubojita kombinacija s antibiotikom. Martin se s Kahnweilerom bori za život pacijentice i brani od optužbi njezina muža i sina za grubi nehaj. Martinu se loše piše, što mu potvrđuje i odrješita, ali zanimljiva odvjetnica obitelji Klopp. Hansu je naprotiv sjajno krenulo. Prati Klaru na pjesničku večer iako ga pjesništvo nimalo ne zanima.

Epizoda 15/52 (13.06.2012.)
Budući da je kreditna kriza za Gruberove otklonjena, čini se da je Roman uzalud prodavao kuću za Martina i Gruberove. Zato Martin mora nagovoriti Kahnweilera da stornira kupoprodajni ugovor. No on to nipošto ne želi jer namjerava preurediti kuću u ekskluzivnu kliniku za poljepšavanje. Hans je zaljubljen u učiteljicu Klaru, no ne zna kako joj prići. Lilli to živcira jer se njezin otac ponaša poput dječarca. Odjednom se Klara pojavljuje na imanju, ali posjećuje Martina, a ne Hansa, što kod Hansa, dakako, izaziva ljubomoru. Klara traži liječničku pomoć za svog učenika Lukasa čija je majka poginula u automobilskoj nesreći. Budući da dječak dolazi u školu s hematomima, učiteljica se pribojava da dječaka netko zlostavlja. Roman ima težak zadatak da otpusti asistenticu Moniku, no to nije nimalo lako.

Epizoda 14/52 (12.06.2012.)
Čini se da su Gruberovi napokon prevladali financijsku krizu. Roman Melchinger je odlučio prodati ordinaciju Alexanderu Kahnweileru, a novac ustupiti Gruberovima. Time je osigurana otplata kredita i budućnost imanja. No kad je Martin htio otplatiti kredit, doživio je neugodno iznenađenje. Bankar Ohlmüller se nije pojavio na sastanku, a ovrha je ionako već u tijeku. Je li bilo uopće potrebno prodavati ordinaciju? Martina hitno zovu na intervenciju. Za vrijeme pokusa u seoskoj kapelici udaraljkaš je pao i slomio ruku. Ostali glazbenici razmišljaju o njegovoj zamjeni jer ih očekuje veliko glazbeno natjecanje. Hans predlaže da uskoči Martin kojeg su svojedobno zvali Ringo Starr iz Halla. Dok Martin pokušava osvježiti svoje glazbene sposobnosti, introvertirani svirač tube René traži od njega liječnički savjet.

Epizoda 13/52 (11.06.2012.)
Martin poziva Juliju na večeru prije njezina povratka u New York. Razgovor s njom odvraća mu pozornost od svakodnevnih briga. Monika Schneider, nova Martinova asistentica u ordinaciji, pravi je užas pa je se Martin mora svakako riješiti, no to baš nije lako. Sretan je kad može izaći iz ordinacije na kakvu intervenciju. Mladi uspješni kanuist Tim osjetio je na treningu jake grčeve u mišićima. Martin je odmah isključio srčani infarkt, ali sumnja je pala na doping. Potrebno je obaviti niz pretraga krvi da se dođe do prave dijagnoze. No slučaj je složeniji nego što se to u prvi mah čini. Još nema rješenja za spas obiteljskog imanja Gruberovih. Kredit dospijeva za nekoliko dana i Hans se hvata za slamku. Martin ima ideju. No i za to bi svi sudionici trebali platiti visoku cijenu. Martin bi trebao pogaziti obećanje da će zauvijek ostati u Ellmauu kod kćeri Lilli.

Epizoda 12/52 (08.06.2012.)
Martinova bivša zaručnica Julia dolazi na njegovu molbu u Ellmau. Ona je onkologinja i treba pomoći Martinu u liječenju teško oboljelog Jörga Dreiseitla. Ponovni susret nakon godinu dana razdvojenosti je hladan i još će više zahladnjeti kad Martin ispriča Juliji da je pacijent muž žene koju on voli. On očito boluje od raka u terminalnoj fazi, ali Julia tu otkriva nelogičnosti. No do optimistične dijagnoze dug je put koji Martina, Juliju i Khanweilera često odvodi u slijepu ulicu. Brat Hans muku muči s imanjem. Rješenje financijske krize nije ni na pomolu. Lisbeth ponovno razgovara s direktorom banke Ohlmüllerom. Jedina svijetla točka za Hansa je susret s Klarom, novom učiteljicom u Ellmauu, koja želi odvesti svoje učenike na imanje Gruberovih. Ljubav između Martina i Susanne se zakomplicirala. Iako se vole, Susanne ne može ostaviti teško bolesnoga Jörga.

Epizoda 11/52 (07.06.2012.)
Jörg je nestao! Susanne se boji da se utopio prilikom jedrenja, a budući da spasilačka služba nije mogla tako brzo reagirati, upućuje se s Martinom i Hansom u potragu za njim. Našli su ga kako leži nepomično u šašu. Dr. Alexdander Kahnweiler ima problema s ocem koji je teški alkoholičar. Iako se godinama nisu vidjeli, otac se odjednom pojavljuje u klinici i moli ga da mu pomogne, no ovaj ga izbacuje ne želeći ga više vidjeti. Martina more brige. Njegova obitelj hitno treba novac za obnovu imanja poslije požara, no novi direktor banke ne želi Gruberovima odobriti još jedan kredit. Štoviše, predlaže im da prodaju imanje. Razlozi za takav odnos nisu samo profesionalne naravi. Izlazi na vidjelo dugo čuvana tajna da su obitelji Ohlmüller i Gruber povezane. Ni Susanne nije bezbrižna. Njezin muž Jörg se osjeća sve lošije poslije nesreće. Rutinska pretraga otkriva kobnu bolest.

Epizoda 10/52 (06.06.2012.)
Kad su Martin i Hans stigli do zapaljenoga sjenika, začuli su Lilline pozive u pomoć. Martin se odmah bacio na spašavanje kćeri. Nakon što ju je spasio iz sjenika, saznao je kako je Lillin školski kolega još unutra. U međuvremenu se vatra još više rasplamsala. Uz Hansovu pomoć Martin uspijeva spasiti dječaka. Nitko i ne sluti kakve dalekosežne posljedice taj požar ima za obitelj Gruber. Martin odvodi dječaka kući, no njegova majka reagira prilično suzdržano. Ona vodi trgovinu ekološkim proizvodima i razumije se u alternativne metode liječenja pa ne prihvaća pomoć liječnika. Takav stav dovodi njezina sina u veliku opasnost, a Martina u sukob sa zakonom i savješću. Susanne odluči priznati svomu mužu Jörgu da voli Martina, no stalno odgađa taj razgovor bojeći se da će mu slomiti srce. Davni zajednički san vraća Susanne u Jörgovo naručje.

Epizoda 9/52 – DRUGA SEZONA (05.06.2012.)
Martin i Hans uživaju u jutarnjem planinarenju. Obojicu muče ljubavni jadi. Hans žali za Martinovom pomoćnicom Christinom koja se vratila u Hamburg, a Martinu se čini kako ga Susanne zapostavlja otkako se njezin muž Jörg vratio u Ellmau. No iznenadni krik trgne braću iz razgovora. Marja Otto se poskliznula niz obronak i drži se samo za malu izbočinu. Martin i Hans pokušavaju je spasiti, no pritom se događa nova nesreća. Hansa pogađa kamen u glavu te on ostaje nepomično ležati na strmoj stijeni. Gruberovi strepe u bolnici zbog Hansa, a Martin predbacuje sebi što je zbog njegove lakomislenosti Lilli gotovo ostala bez oba oca. Marja je sretna što je spašena. No nije spašeno i njezino vjenčanje sa zaručnikom Sebastianom. Na imanju Gruberovih Lilli je izazvala pomutnju. Sakrila je u sjeniku svoga školskog kolegu Paula koji je pobjegao od kuće. Jedne večeri sjenik se počeo dimiti, a Lilly nigdje nema.

Epizoda 8/52 (04.06.2012.)
U Elmauškoj šumi dr. Gruber i GSS pronalaze teško ozlijeđenu Tanju Grübert. Tanja očito halucinira pa su njezini opisi golemog medvjeda koji je navodno progoni veoma upitni. Martin pretpostavlja da je riječ o halucinogenim drogama, no simptomi upućuju na moguću zarazu bjesnoćom, što znači smrtnu osudu za Tanju. Iako je glavni liječnik Tanju otpisao i želi prekinuti liječenje, Martin i dalje pokušava isključiti bjesnoću. No prije toga treba pronaći, kako Martin pretpostavlja, bijesnog medvjeda. U potrazi nastrada Martinova i Hansova pomoćnica. Dr. Melchinger osjeća da treba potaknuti ljubav između Susanne i Martina pa se svojski trudi da ih napokon spoji. Čini se da u tome isprva ima i uspjeha.

Epizoda 7/52 (01.06.2012.)
Dr. Martin Gruber i GSS spašavaju Simona Jandla koji se sunovratio s ceste. Iako nema težih ozljeda, žali se na razne simptome, te ga Martin želi još jedanput pregledati u svojoj ordinaciji. Prema svemu sudeći Simon je potpuno zdrav, no Martin je sumnjičav pa ga želi poslati na pretrage u bolnicu. No Simon ne želi zbog bolovanja izgubiti posao domara u školi u Hallu koji je netom dobio. Neobično ozdravljenje zaokuplja Martina i on pokušava u Simonovoj okolini naći mogući uzrok njegovih neobičnih simptoma. Simon je prije 10 godina iznenada nestao i tek je pred tri tjedna ponovno stigao u Ellmauu. Dvije sumnjive osobe traže Simona da riješe s njim stare račune. No u međuvremenu jedno gazirano piće dovodi Simona u životnu opasnost.

Epizoda 6/52 (31.05.2012.)
Dr. Martin Gruber i GSS pozvani su na intervenciju u špilju Lambrecht. Ondje nailaze na unesrećene sestre Inu i Andreu Prechtl. Unatoč svim naporima Martin ne može stabilizirati Inino kritično stanje te mu ona umire na rukama. To je posebno težak udarac za Martina jer ih je kao dijete čuvao i čitao im priče. Neobjašnjivo mu je zašto je Ina tako brzo preminula ako je pretrpjela samo ozljede od pada. Pita se je li doista poduzeo sve što je trebao? Za to vrijeme Julius nudi Lisbeth da ga prati dok snima reportaže po svijetu. Lisbeth je to prebrzo, no napetosti između nje i Hansa su je pokolebale. Ako bi Lisbeth ipak odlučila otići, to bi značilo propast za imanje, a Lilly bi nakon majčine smrti izgubila i baku. Kad je Martin napokon otkrio uzrok Inine smrti, nazire se već nova opasna situacija. Zbog Martinova angažmana oko njegovih pacijenata trpi i odnos između njega i Susanne.

Epizoda 5/52 (30.05.2012.)
Mlada trudnica na proputovanju dolazi u ordinaciju dr. Grubnera. Iako se čini da ima samo laganu infekciju, Martin želi isključiti moguće rizike za nerođeno dijete. Zato traži da trudnica svakako ostane u Ellmauu do sutradan. Dok Martin proučava njezine neobične laboratorijske nalaze, u njegovoj se ordinaciji odjednom pojavljuju dvojica vojnih policajaca. Traže vojnika dezertera koji je navodno teško ozlijedio svoga nadređenog te je u bijegu sa svojom djevojkom u visokom stupnju trudnoće. Martin ne zna gdje se njih dvoje zadržavaju. Suočen je s velikim problemom jer se boji teške bolesti koja može ugroziti majku i dijete. Mora postaviti dijagnozu kako bi spasio život majci i djetetu. No otkriva se da majka i dijete nisu jedini za koje se Martin mora brinuti. Martin odlazi na večeru sa Susanne Dreiseitl.

Epizoda 4/52 (29.05.2012.)
Već tjednima Ellmau se priprema za proslavu Ivanja. Dr. Gruber liječi jednog od posjetitelja koji ima simptome prehlade. No stanje se tijekom noći drastično pogoršava. Martin mora poslati bolesnika u bolnicu zbog problema s cirkulacijom. Ondje je dijagnosticirana upala srčanog mišića. Daljnji tijek bolesti upućuje na agresivnu virusnu infekciju. Budući da je Julius Hoffmeister imao mnogo kontakata s drugim gostima u gostionici, Martin predlaže gradonačelniku da otkaže proslavu Ivanja kako bi se spriječile nove infekcije. Time se Martin zamjerio cijelom selu. Čak mu i Susanne Dreiseitl, vlasnica gostionice na Župnom trgu u Ellmauu, koja se očito zaljubila u njega, predbacuje što širi nepotrebnu paniku bez čvrstih dokaza. No i mjesni župnik se na nekom planinarenju srušio s istim simptomima.

Epizoda 3/52 (28.05.2012.)
Upravo kad je dr. Martin Gruber odlučio okrenuti leđa nemirnom njujorškom životu, u Elmauu se neočekivano pojavljuje njegova djevojka Julia Denson. Prenosi Martinu dobru vijest da je primljen na uglednu kiruršku kliniku u Los Angelesu. No Martin se nimalo ne veseli – tu je napokon i Lilli, njegova kći. Julia shvaća da će se Martin skrasiti u Ellmauu radi Lilli. No ona nije spremna odreći ga se te pokušava nagovoriti Lilli na život u SAD-u. Martin bi pak najradije ostao s Julijom u Ellmauu kod Lilli. No Julia koja gradi karijeru ne može zamisliti zajedničku budućnost u planinskoj osami. Martin nailazi na zapreke pokušavajući zasnovati novi život u Ellmauu. Nema pacijenata, banke ga ne prate. Zajedničko liječenje zagonetne bolesti neke planinarke dovelo je do bliskosti između Julije i Martina kakva dugo već nije postojala. Osim toga čini se da je sad i Lilli spremna otići s ocem u SAD.

Epizoda 2/52 (25.05.2012.)
Dr. Grubor postaje otac jedanaestogodišnje djevojčice. Neposredno pred smrt Sonja je povjerila starom liječniku da Lillin otac nije njezin muž Hans već Martin. Martin ostaje u Ellmauu i otkriva svom bratu što je saznao od dr. Melchingera. Između braće nastaje žestoka svađa, no Lilli slučajno čuje njihovu prepirku. Ona nestaje s Lorenzom, dječakom iz susjedstva. Martin i Hans prekidaju svađu te s Gorskom službom spašavanja kreću u potragu za djecom. Lilli je uganula nogu i poslala Lorenza u dolinu po pomoć. No zatekla ga je oluja i on se strmoglavljuje. Pronašli su ga u nesvijesti. No Lilli ne mogu ući u trag. Samo Lorenz zna gdje se ona krije, ali on je pri padu izgubio sposobnost govora. Dok Hans očajnički traži kćer, Martin pokušava osposobiti Lorenza da progovori. Lilli je pak iznemogla od boli i hladnoće. I upravo kad Martin uspijeva postići kod Lorenza neki napredak, nastupaju komplikacije.

Epizoda 1/52 – PRVA SEZONA (24.05.2012.)
Dr. Martin Gruber koji je prije 15 godina otišao iz Ellmaua kako bi u New Yorku radio kao kirurg želi iznenaditi svoju majku kratkim posjetom za njezin 65. rođendan. No nije ga dočekala vesela rođendanska proslava. Stigao je upravo na pogreb Sonje, žene svoga mlađeg brata Hansa i svoje prve velike ljubavi. Umrla je od posljedica prometne nesreće u kojoj je vozač pobjegao. Dok Martin tješi svoju malu nećakinju Lilli, stari gorski liječnik dr. Roman Melchinger kuje planove. Želi nagovoriti Martina da preuzme njegovu ordinaciju jer je on već zašao u godine, no Martina ta ponuda nimao ne zanima. Ali dr. Melchinger ne odustaje tek tako. Pobrinuo se da Martina umjesto njega pozovu u akciju gorskog spašavanja. Sa svojim bratom Hansom, voditeljem Gorske službe spašavanja, Martin uspijeva spasiti teško ozlijeđenog Petera Meinrada. Zbog neočekivanih komplikacija Peteru Meinradu je život u opasnosti i Martin odlučuje obaviti operaciju pri kojoj je dosad samo asistirao u New Yorku. Uoči operacije Peter Meinrad otkriva Martinu svoju strašnu tajnu. Martin je na odlasku, no na kolodvoru se pojavljuje dr. Melchinger i kaže mu nešto što će iz temelja promijeniti njegov život.

Program mog televizora