Sumrak (Twilight): za što živiš kad si besmrtan?

TV premijera najpopularnije sage na svijetu – SUMRAK, 12. studenoga u 20:00 sati na RTL Televiziji! Zauvijek. Počinje. Sada.

Sumrak
Sumrak (TV premijera) - subota, 14.11. u 20:00 sati na RTL Televiziji

Bella Swan (Kristen Stewart) oduvijek je bila drukčija od svojih vršnjakinja. Nikad se nije trudila postati dio popularnog društva niti je bila žrtva trendova. Nije se uklapala u okruženje šminkerica svoje srednje školske u Phoenixu. Kad se njezina majka ponovno uda, Bella odluči živjeti sa svojim ocem u kišnom gradiću Forks. Bella nije očekivala da će se njen život selidbom promijeniti, no odjednom je dečki u novoj školi počinju primjećivati, a posebice se u nju zagleda Edward Cullen (Robert Pattinson), koji je potpuno drukčiji od bilo kojeg dečka kojeg je ikad srela. On je inteligentan i duhovit, a prije svega njena je srodna duša. Ubrzo se zaljubljeni par upusti u strastvenu i neobičnu romancu. Naime, Edward je vampir, koji doduše ne napada, niti se hrani ljudima, no njegova snaga i moć čine ga posve jedinstvenim. Upoznaje Bellu sa svojom usvojenom vampirskom obitelj i novopridošlim vampirima – Jamesom (Cam Gigandet), Victorijom (Rachelle Lefevre) i Laurentom (Edi Gathegi). No, za razliku od Edwarda, James i novi članovi obitelji nisu tako prijateljski nastrojeni prema Belli pa se Edward boji za njenu sigurnost i sigurnost njene obitelji.

Sumrak: Bella & Edward
Sumrak: Bella Swan & Edward Cullen

Prema istoimenom popularnom romanu spisateljice Stephanie Meyer, prvi u nizu filmskih nastavaka koji su obilježili posljednje tri godine, režirala je Catherine Hardwicke, kojoj je ‘Sumrak’ svakako najveće redateljsko postignuće u karijeri. Nakon što je 15 godina bila produkcijska dizajnerica (‘Tri kralja’, ‘Nebo boje vanilije’), Hardwicke je debitirala kao redateljica s dramom ‘Trinaest’, no velik proboj u redateljske vode doživjela je upravo sa ‘Sumrakom’, koji je 2008. postao veliki filmski hit zaradivši preko 392 milijuna dolara u svijetu, dok je već iduće godine DVD izdanje postao najprodavaniji DVD godine. Prvenstveno zahvaljujući knjizi objavljenoj 2005., koja se probila na peto mjesto najprodavanijih knjiga za mlade prema New York Timesu, film je u samom startu bio predodređen za velike stvari. Zahvaljujući širokom krugu fanatičnih obožavatelja, ‘Sumrak’ je dočekan euforično. Jedna od najvećih romanca posljednjih godina oživjela je na filmskom ekranu, a likovi iz knjige konačno su dobili lica te preko noći katapultirali popularne glumce u idole za kojima tinejdžeri luduju. Uspješno nijansirani koncept održava se na nekoliko pretpostavki, koje su izvrsno postavljene i usmjerene prema mlađoj populaciji – mladenačka neprilagođenost i buntovnost s dozom mračnjaštva, bijeg te potraga za mjestom i osobom koja nas razumije, pronalazak romantične ljubavi koja vječno traje i koja kao da nam je sudbinski predodređena – usađeni su u, za to, idealno gotičko okrilje i mit, prema kojem su vampiri ukleti i okrutni, ali ujedno zavodljivi i šarmantni u potrazi za savršenom družicom.

Glavne uloge pripale su odličnim mladim glumcima Kirsten Stewart i Robertu Pattinsonu, a nakon prvog dijela uslijedili su nastavci knjige, pa tako i filma – ‘Mladi mjesec’, ‘Pomrčina’ i ‘Praskozorje’, odnosno ‘Sumraka saga: Mladi mjesec’, ‘Sumrak saga: Pomrčina’ te ‘Sumrak saga: Praskozorje 1’ i ‘Sumrak saga: Praskozorje 2.’, koji dolazi u kina sredinom ovog mjeseca.

Članak o drugom dijelu SUMRAK sage

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.