DEXTER – zanimljivosti koje dosad niste znali…

Kriminalistička serija Dexter u kratkom roku postala je prepoznatljiva diljem svijeta, ponajprije zbog glavnog lika, revnog policajca i nemilosrdnog ubojice kojeg gledatelji jednostavno obožavaju!

Dexter
Megapopularnu seriju Dexter gledamo petkom u 22:00 sata na RTL2

Poznavatelji kriminalističkih serija rado hvale ovu neobičnu seriju o ubojici sa srcem i stilom, koji pod okriljem noći bez straha i dvoumljenja oduzima živote najgorim zločincima, dok danju služi građanima i radi u policijskoj postaji u Miamiju kao stručnjak za forenziku. No, njima, kao i običnom gledatelju, izmaknut će poneki zanimljivi detalji o seriji i njenim protagonistima, kao što su ovi koje donosimo u nastavku:

• Iako je serija smještena u Miami, skoro sva snimanja obavljaju se u Kaliforniji – dio na obali Long Beacha, a dio u Sunset-Gower studiju na Sunset Bulevaru u Los Angelesu, dok pomoćne filmske jedinice snimaju manje scene u Miamiju kako bi se dobilo na vjerodostojnosti.
• Ben Stiller, John Cusack, Tom Cruise, Charlie Sheen, James Spader, Emilio Estevez, Sean Penn, Jake Gyllenhaal, Macaulay Culkin, Dan Aykroyd i Matthew Broderick bili su na popisu kao mogući glumci koji bi utjelovili lik Dextera Morgana.
• Dexterov brod zove se „Kriška/Dio života“ (Slice of life) .
• Sva lažna imena koja Dexter koristi prilikom kupnje električnih šok-sprava (Patrick Bateman) ili posjeta policijskom psihologu (Sean Ellis) prepisani su iz originalne knjige po kojoj je serija i nastala – romanu Jeffa Lindsaya ‘Darkly Dreaming Dexter’.
• Svaka nova ‘Dexterova’ sezona rušila je rekorde gledanosti američkog pretplatničkog kabelskog kanala Showtime, a otkako su se pojavile digitalne televizije nove generacije koje omogućuju snimanje programa, seriju svaki tjedan prati preko 5 milijuna Amerikanaca.
• Serija je dosad bila nominirana za čak 19 prestižnih nagrada Emmy, od čega je tri osvojio glumac Michael C. Hall za glavnu mušku ulogu (tri godine zaredom, 2008.-2010.), a desetak su osvojili producenti, redatelji i specijalci za efekte. Serija je također bila 7 puta nominirana za Zlatni Globus (dva osvojena), 14 puta za Satellite nagradu (7 osvojenih), 18 puta za Saturn nagradu (5 osvojenih), 8 puta za nagradu Udruge glumaca (jedna osvojena) i 5 puta za nagradu Udruge američkih scenarista.
• Kao veliki obožavatelj serije, Sylvester Stallone zamolio je dvoje glumaca da gostuju u njegovim najnovijim filmovima – tako se glumica Julie Benz (Rita) pojavila u ‘Rambu 4’, a glumac David Zayas (Angel) je bio u ‘Plaćenicima’.
• Glumac Michael C. Hall u siječnju prošle godine otkrio je da boluje od tumora limfnih čvorova, no ipak je nastavio sa snimanjem serije i tajio kolegama da odlazi na liječenje i kemoterapiju, zahvaljujući čemu je njegova bolest odnedavno u remisiji.
• Hall rado sudjeluje u humanitarnim akcijama, među kojima najviše cijeni rad ‘Light the night’, kampanje u borbi protiv leukemije i upale limfoma te neprofitne udruge ‘Waterkeeper Alliance’ koja se bori da svi ljudi na ovom svijetu dobiju čistu vodu.
• Animirana serija ‘Early Cuts’, snimljena u 3D tehnici i u kojoj je Hall posudio glas svom animiranom liku Dexteru, postala je svjetski hit na Internetu prošle godine – dosad je snimljeno dvije sezone i dvanaest epizoda koje se mogu pronaći na Youtubeu (http://www.youtube.com/show/dexterearlycuts). Osim animiranoj web seriji, Hall je posudio glas i videoigrici za iPhone i Android platforme.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.