Draguljareva kći (Bugunun Saraylisi)

Priča o osjećajima koji se ne mogu kupiti, o neizbježnom ratu između ljubavi, obiteljskih veza, ljudskih vrijednosti i vrijednosti današnjeg vremena, o jednoj naivnoj mladoj djevojci rođenoj u nesretnoj ljubavnoj priči, o njezinu duhu zatočenom od ruke “oca” poput “Pepeljuge”, koji potresen živi u potrazi za samim sobom…

Draguljareva kći

Ajšen, koja zajedno s Jašarom, za kojeg misli da joj je otac, živi u Kajseriju, prije nekoliko godina izgubila je majku, a sama je plod nesretne ljubavi proživljene prije puno godina u Istanbulu. Njezina majka Asuman proživjela je naivnu ljubav sa sinom jedincem Atom iz obitelji Katiboglu, čiji korijeni sežu do osmanske palače, dok je radila kao njihova služavka, no kad se pročulo za njihovu ljubav, Atina ju je obitelj udaljila iz Istanbula. Dok se Ati govorilo da je Asuman pobjegla sa sinom upravitelja imanja Jašarom, Ata nije znao da je Asuman bila primorana udati se za Jašara niti da je ostala trudna.

Obitelj Katiboglu nije propustila dati Asuman poprilično bogatstvo koje joj je omogućilo da tijekom cijelog života živi lagodno i to zato da ih ona i njihova neželjena unuka ne dovedu u nevolju. Zahvaljujući tom bogatstvu nije se promijenio samo Asumanin život nego i Jašarov, sina upravitelja imanja za kojeg se morala udati. Jašar, zaljubljen u Asuman otkad zna za sebe, pobijedio je Atu s kojim se od djetinjstva i prvih godina mladosti potajno, ali uzalud natjecao, no bol koju osjeća jer nikad neće osvojiti srce svoje lijepe žene kroz godine je uvećala mržnju koju osjeća prema Ati, umjesto da je umanji.

Ambiciozni je Jašar bogatstvo koje je njegova žena dobila pametnim ulaganjima kroz godine udvostručio te postao jedan od najbogatijih ljudi u današnjem Kajseriju. Iako je Jašar postigao sve u životu zahvaljujući Ajšen, nikad je nije prihvatio, gledao je na nju kao na dokaz da nikad neće osvojiti srce žene koju voli. Ajšen, za koju zna da je Atina kći, za Jašara je najteži i najbolniji poraz.

Iako je Asuman jako voljela svoju kćer, kao neobrazovana i ponizna žena zbog svega što je proživjela, nije se mogla suprotstaviti Jašaru dok je podcjenjivao njezinu kćer, koliko god je to boljelo. Jašar je Ajšen, koju nikad nije prihvatio, otvoreno počeo mrziti nakon Asumanine smrti. Prvo što je učinio nakon Asumanine smrti bilo je da ju je ispisao iz gimnazije.

Ajšen, koja od svog djetinjstva nije shvaćala zašto je otac ne voli, kao djevojci koja je odrastala prema strogim pravilima, nikad nije palo na pamet da se suprotstavi ocu, unatoč buntu koji je u njoj gorio, te je prihvatila sudbinu koju joj je Jašar odredio. Nesvjesna bogatstva koje je zakonito naslijedila nakon majčine smrti, kao i njegove moći, živi kao Pepeljuga u vlastitoj kući, kao “očeva” služavka.

Danas je Ajšen prava ljepotica, pametna mlada djevojka. Na neki način živi zatočena pod Jašarovim nadzorom. Jašar, svjestan njezine ljepote, ne želi da se Ajšen ikad uda samo da ne izgubi bogatstvo te je drži u kućnom pritvoru, što dalje od očiju drugih, pod izlikom konzervativizma. Ajšen, prisiljena napustiti školu, u svom životu između četiri zida nema nijednog prijatelja, nijednu prijateljicu s kojom bi mogla porazgovarati. Jedino što je Ajšen vodilo iz njezina četiri zida u druge živote i svjetove bila je “čarobna kutija”, televizija. Za Ajšen, koja je prazninu u svom životu punila živopisnim svijetom televizije, gledanje serije bilo je neka vrsta terapije i putovanja. Dok je Ajšen odrastala s velikim ljubavima koje je gledala na malom ekranu, postojalo je još nešto što je smatrala jednako čarobnim kao i ljubavi o kojima je maštala, a to je bio Istanbul, dom svih tih velikih ljubavi. Ajšen, koja je svoj mali život u Kajseriju ispunila velikim svijetom, gori sa znatiželjom i nostalgijom prema Istanbulu.

Ajšenin pravi otac Ata živi u nesretnom braku. Bogatstvo preostalo od njegove obitelji, brzo je ishlapjelo zbog neodgovornosti njegove žene Uftade, zabavnog života punog kriza njihove kćeri Feride, kao i njezine lude ovisnosti o skupim brendovima i udaje za zgubidana, problema nastalih zbog teške prilagodbe njegova sina Četina koji je na zadnjoj godini privatne škole bio primoran prijeći u državnu školu te nestabilne ekonomije u državi. Iako se Ata trudi oprezno i susprežući svoje prave osjećaje održati posao “majstora dragocjenog kamenja” svog oca, njegova draguljarnica sad se pretvorila u “butik” s namjerom da se, polako propadajući, ipak nekako održi na životu, te obitelj nije u mogućnosti održati prijašnji standard. Jedino što Ata Katiboglu još posjeduje jest prezime koje mu čuva čast.

Cansu Tosun

AJŠEN POSTAJE DIO SVIJETA KOJI PAMTI IZ SERIJA!

Priča počinje kad obitelj Katiboglu stavi svoju posljednju tvrđavu, vilu, na prodaju i smjesti se u skroman stan u četvrti Arnavutkoj, a Jašar, koji se želi riješiti dugogodišnje boli, kupi tu vilu. Dok je Ajšen, koja već godinama sanja o Istanbulu, presretna što je njezin otac naglo odlučio smjestiti se u Istanbul ne rekavši joj ništa, Jašar je pak spreman busati se kako bi se osvetio Ati kojeg smatra svojim životnim neprijateljem.

Uftade, koja selidbu iz vile smatra pitanjem ponosa, maltretira Atu jer je vilu kupio nekadašnji sin upravitelja imanja obitelji Katiboglu, a Atu pak nimalo ne muče neprijateljski osjećaji, samo potiho oplakuje činjenicu što je izgubio vilu u kojoj je odrastao. Ata je odavno obrisao prošlost, čak je i puno godina prije oprostio Asuman, koju je smatrao ljubavi svog života, i Jašaru. Da pokaže dobru namjeru, Ata Jašaru i njegovoj lijepoj kćeri pripremi toplu dobrodošlicu, no ovo novo stanje za njega neće biti nimalo lako kao što misli.

Ajšenina ljepota koja jako podsjeća na majčinu, i činjenica da ga i tolike godine poslije podsjeća na Asuman, Atu pogađa iznutra, i to do te mjere da Uftade zamjera ženi koja je umrla. Uftade i Feride svim svojim srcem mrze oca i kćer koji su došli iz Kajserija i smjestili se u njihovu vilu, no kako žele ostati bliske s moćnima, potiho ih podbadaju, ne dijeleći s njima svoje prave osjećaje. Iako je Jašar svjestan da ih, unatoč svem novcu i moći, njihova nova okolina ne prihvaća, zaslijepljena dobronamjerna Ajšen ne primjećuje da je Uftade i Feride gledaju svisoka te se svim svojim srcem trudi postati prijateljica s Feride.

Dok se Ata i Jašar u tišini obračunavaju oko prošlosti pune tajni, Ajšen, koja je naslijedila majčinu ljepotu, kreće u upoznavanje Istanbula. Poslije smrti svoje majke živjela je pod očevim pritiskom. Ima jezik, ali ne govori, dobronamjerna i naivna Ajšen Istanbul je viđala samo u serijama. U svakom pogledu odaje da je strankinja u bosporskom svijetu. Ajšen je toliko dobronamjerna i željna ljubavi da nije ni svjesna neprijatelja oko sebe. Unatoč njenoj jednostavnoj, osrednjoj i prezatvorenoj odjeći, njezinu preozbiljnom ponašanju, te činjenici, kako bi Uftade rekla, “da nikad neće izaći iz mjesta iz kojeg je došla”, i njezinoj neupadljivosti, Ajšenina privlačna i jednostavna ljepota plijeni pozornost čak i najpodrugljivijih pogleda u njezinoj okolini.

Serija ”Draguljareva kći”, inspirirana je romanom Refika Halita Karaja, u produkciji Avšar filma i režiji Bahadira Indžea. Refik Halit rekao je da su u seriji ‘Draguljareva kći, koja je rađena prema njegovom romanu, scenaristi morali usvojiti lik koji dolazi iz svijeta mašte kako bi ga lakše oživotvorili.

Praćena s velikim zanimanjem, serija “Draguljareva kći” posebna je između ostalog i po tome što je u njoj prvi put u Turskoj korištena CGI-tehnika. Tom se tehnikom objekti s dva različita mjesta mogu prikazati kao da su jedan pokraj drugog.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.