Informer – britanska krimiserija na RTL Crimeu

Oni se izlažu opasnosti da bi London bio sigurniji.

Žena ostavlja mobitel na Docklands željezničkoj postaji u istočnom Londonu. Neznanac ga podiže te je slijedi iz vlaka kako bi joj ga vratio, ali ona nestaje. No on uporno pretražuje okolne ulice te je pronalazi u jednom kafiću. Kad joj vrati mobitel, ne primi riječi zahvalnosti. Nekoliko sekundi kasnije pojavljuje se ubojica koji ga ustrijeli. Kasnije, u sudnici, agent za protuteroristička djelovanja, narednik Gabe Waters (Paddy Considine) svjedoči o napadu u kafiću. U međuvremenu, drzak, pomalo neuredan mladić Raza Shar (Nabhaan Rizwan), krade kameru, odlazi po svog mlađeg brata u školu te zatim kupuje narkotike za noćni provod.

Tako započinje hvaljena britanska serija najnovijeg datuma “Informer” u kojoj, nakon što je uhićen zbog svog noćnog raskalašenog i delikventskog ponašanja, mladi britanski Pakistanac Raza (Nabhaan Rizwan) postaje doušnik agenta Gabea (Paddy Considine) i specijalne protuterorističke jedinice (CTSU). Ovim prisilnim novačenjem Raze se nađe u sasvim neočekivanoj ulozi, u nacionalnim sigurnosnim vodama te upada u razne opasne situacije, sklapa saveze te se trudi uskladiti svoj privatni život civila, osobe koje poznaju njegovi prijatelji i obitelj te mutni, uznemirujući život i svijet policijskog doušnika.

Ova zanimljiva priča o informeru i njegovom poslodavcu Gabeu puna je podpriča, a kompletna slika stvara se tek kako serija odmiče pa se otkriva više o Watersu i njegovoj problematičnoj prošlosti dok se drugi likovi postepeno uvode i gledatelju signaliziraju svoju prisutnost, kako bi i oni bili primijećeni te se kasnije u uklopili u kompletnu sliku. Čitava serija, kako priliči trileru u svijetu informacija o kojima životi ovise, gledatelje čitavo vrijeme drži na nogama te odiše nepovjerenjem – niti jedna informacija nije potpuna i nikome se ne može vjerovati u cijelosti, a naracija i događaji kroz epizode nam otkrivaju uvijek djelić priče, mozaika koji se tek treba posložiti.

U borbi protiv terorizma Waters je okupio velik broj doušnika, no od njih ne očekuje neku odanost, nema tu neke ljubavi među njima, već se usredotočuje krajnjem cilju, otkrivanju terorističkih mreža. Waters istražuje veze terorista samoubojice, Ahmeda El Adoua koji je posjetio London nekoliko mjeseci prije svoje smrti, kada je možda obučavao neke lokalne ekstremiste. Sastajanje doušnika po zabitim uličicama, izvlačenje informacija i nepovjerenje u njihove odgovore, sve je to dio doušničkog svijeta.

Kao i obično, Paddy Considine jedan od najistaknutijih britanskih glumaca ovog tisućljeća, sjajan je u ulozi agenta umornog od života i svijeta. On je narednik Gabe Waters, časnik za protuterorizam, kojeg proganja prošlost, kad je radio za specijalnu podružnicu policije, infiltrirajući se u krajnje desničarski pokret u zapadnom Yorkshiru. On nastoji da se njegov opasan i težak posao ne reflektira na njegovu ženu i kćer.

Bel Powley kao njegova pomoćnica Holly Morten, mlada policajaka, koja je nedavno izabrana da se pridruži specijalnoj jedinici za borbu protiv terorizma je fantastična, kao i Fehinti Balogun kao Cooper, dok je Nabhaan Rizwan u glavnoj roli odlično odigrao Raza Shara. No vrijedi spomenuti i neke sporedne uloge koje s vremenom postaju sve značajnjii likovi, poput Rogera Jeana Nsengiyumvaa kao Dadira Hassana, britanskog Somalca koji se sprijatelji s Razom, radeći kao diler u istočnom Londonu te Arsher Ali kao Imran Aziz, koji je predugo na ulici, na tajnom zadatku.

Ovu kompleksnu britansku televizijsku kriminalističku dramu u šest dijelova kreirali su i napisali Rory Haines i Sohrab Noshirvani, koji su se željeli odmaknuti od James Bond romantiziranih špijunskih likova, zavjera i spletki te što realnije donijeti humanu, stvarnu priču o informerima i njihovim nadređenima, na odnosu koji je toliko važan za borbu protiv terorizma tj. “War on Terror”, koja kao takva, pod tim nazivom u Britaniji, traje već 16 godina.

Glavni lik Raza Shar je moderan klinac, aktivan na društvenim mrežama, probija se kroz današnji svijet, a sebe doživljava kao Britanca, iako je Pakistanac druge generacije. Pomno istražujući teren, autori su razgovarali s policajcima, islamskom zajednicom, protuterorističkim ogrankom policije – SO15, migrantima, djecom na ulici i onoj u centrima za deportaciju, dok je sam način na koji se Raza pridružio protuterorističkoj jedinici, tj. kako je regrutiran, proizašao iz razgovora koji su autori vodili s policajcem koji je rekao da se informeri traže među osobama koji su u legalno ranjivim situacijama te koje se tada može iskoristiti.

Serija je prikazivana na BBC One 2018. te je snimana između ostaloga, za one koje vole London zanimljivo je znati, na Shadwell željezničkoj stanici, Brick Laneu u Shorditchu, dok je sjedište specijalne jedinice za protuterorizam smješteno u bivšoj tvornici Carlsberg-Tetley u Docklands depou u Silvertownu, a neke scene snimane su u Rotherhitheu, Peckhamu, Kingstonu, Bethnal Greenu, New Elthamu te na trajektu Thames Clipper.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.