Uvod u anatomiju

Uvod u anatomiju (Grey’s Anatomy)

Ni u medicini ne postoji crno-bijeli svijet. Za njih svijet dolazi u mnogo nijansi sive boje.

Uvod u anatomiju
Uvod u anatomiju gledamo od rujna 2006. na Novoj TV

Vladare TV ekrana „Kućanice“ i „Izgubljene“ napokon je stigla serija koja im je svojim uspjehom doslovce za petama. To je serija „Uvod u anatomiju“, koju gledamo na Novoj TV svaki dan od ponedjeljka do petka. Ovogodišnji „Emmyji“, međutim, dovode je i korak ispred spomenutih serija. „Anatomija“ je sa čak jedanaest nominacija za „Emmy“ rekorder gledanosti s nevjerojatnih 38 milijuna gledatelja. No, tu nije ni blizu kraj. „Uvod“ je drugi najgledaniji program u Americi, odmah iza ovogodišnjeg „Superbowla“.

Meredith Grey (Ellen Pompeo) je stažistica prve godine na kirurgiji u bolnici Seattle Grace, najtežeg medicinskog programa zapadno od Harvarda. Do jučer su ona i kolege Cristina Yang (Sandra Oh), Isobel Izzie Stevens (Katherine Heigl), George O’Malley (T.R. Knight) i Alex Karev (Justin Chambers) bili studenti, a već danas su liječnici. U njihovom svijetu praksa može odlučivati o životu i smrti, a istodobno moraju naučiti kako se nositi s usponima i padovima vlastitog života. Petero stažista nastoje izgraditi i sačuvati prijateljstvo u jednoj od najstresnijih i natjecateljski nabijenoj atmosferi.

Meredithine medicinske ambicije zasjenit će tajna o nezinoj majci, istaknutoj kirurginji koja se bori s teškom bolešću. Cristina je izrazito kompetitivna i ambiciozna, kloni se prihvaćanja bilo kakvih usluga i pomoći, jer nastoji sve postići vlastitim snagama. Isobel, zvana Izzie, djevojka je iz provincije koja je odrasla u siromaštvu. Iako se odškolovala zahvaljujući manekenstvu, još se bori sa stjecanjem samopouzdanja. George je drag, ali nesiguran dečko iz susjedstva koji uvijek uspijeva reći ili napraviti nešto pogrešno u pogrešno vrijeme…

„Uvod u anatomiju“ je serija s elementima drame i komedije. Dramske dijelove stvara intenzitet medicinske prakse koji graniči s neljudskosti, a komične dijelove zabavni, seksi i bolni dijelovi privatnih života čiji će vlasnici spoznati da čak ni u medicini ne postoji crno-bijeli svijet. Za njih svijet dolazi u mnogo nijansi sive boje.

Meredith Grey (Еllen Pompeo)
Meredith je u svome poslu vrlo promišljena i odlučna te nikada ne upleće emocije u posao – čak ni kada je riječ o najtežim slučajevima. No u privatnom su životu stvari puno kompliciranije, a vječno pitanje na koje ona traži odgovor je: je li Derek idealan čovjek za nju? Meredith ima mlađu polusestru Lexie, koja također dolazi stažirati u bolnicu Seattle Grace.

Derek Shepherd (Patrick Dempsey)
Derek dolazi raditi u bolnicu Seattle Grace nakon što od šefa Webbera dobije ponudu koja se ne može odbiti. Vrlo je predan svom poslu, a u najstresnijim situacijama često pokazuje koliko je hrabar i odlučan. No njegov je privatni život čista suprotnost onomu poslovnom. Situacija između Dereka i Meredith mijenja se iz sezone u sezonu.

Cristina Yang (Sandra Oh)
Ozbiljna je, pametna i natjecateljskog duha, a njezin je glavni cilj napredovati u poslu i imati uspješnu karijeru. Upravo zbog toga ona je najvrednija doktorica u bolnici i stalno pokušava uloviti priliku da asistira u nekoj operaciji. No njezin se privatni život ne može mjeriti s uspjesima iz onoga poslovnog. Ona se mora nositi s propalom vezom s doktorom Burkeom, no nasreću, u bolnicu stiže novi kolega, Owen Hunt…

Isobel Izzie Stevens (Katherine Heigl)
Izzie je odrasla u kamp-kućici, rodila je sa 16 godina i dala je kćerčicu na posvajanje, no svejedno je uspjela postati doktorica tako da je zarađivala novac manekenstvom. Stavila je svoju karijeru na kocku kako bi njezin zaručnik Denny Duquette dobio novo srce te je prerezala žice na aparatima koji su ga održavali na životu. Denny je umro, a Izzie ipak nije dobila otkaz. Poslije ona započinje vezu s Alexom Karevom te joj je uskoro dijagnosticiran rak koji na kraju uspije pobijediti. No kad ipak izgubi posao zbog velike pogreške koju je počinila, Izzie nestaje iz Seattle Gracea. Prvotno je bilo zamišljeno da ona i Alex na dostojan način prekinu svoju vezu u sedmoj sezoni, no to se nije dogodilo.

George O’Malley (T.R. Knight)
Naspram drugih kolega, George nije uopće toliko agresivan ni nametljiv. Jedanput se spetljao s Meredith, bio je jako dobar Izzien prijatelj, a poslije Lexien. George je bio u braku s Callie, no prekinuli su kad ju je George prevario s Izzie. Poslije su on i Izzie pokušali biti zajedno, no ipak su odlučili biti samo prijatelji kad su shvatili da između njih nema kemije. Inspiriran doktorom Huntom, George odluči napustiti Seattle Grace i priključiti se vojsci. No kad je krenuo obavijestiti majku o svojoj odluci, George tragično pogine u pokušaju spašavanja jedne djevojke da je ne pregazi autobus.

Alex Karev (Justin Chambers)
Alex prvotno djeluje kao arogantna i hladna osoba bez savjesti. On želi uspješnu karijeru, no bez ulaganja previše truda u ostvarenje svog cilja. Na fakultetu se bavio hrvanjem. U početku se nitko posebno ne poveže s njim, no tijekom sezona otkriva se njegova dobra strana. U najosjetljivijim slučajevima on pokazuje svoju nježnu i obazrivu stranu, a tijekom serije Alex završi u vezi s Izzie.

Miranda Bailey (Chandra Wilson)
Miranda Bailey nadređena je našim stažistima do četvrte sezone. Zahvaljujući svomu čvrstom karakteru zaradila je nadimak Nacistica. Godinama je pokušavala zatrudnjeti, a nakon što napokon rodi, glavni joj je cilj u životu da u isto vrijeme bude dobra majka i uspješna doktorica.

Richard Webber (James Pickens, Jr.)
Richard je dugo vremena bio šef kirurgije u bolnici Seattle Grace, no izgubio je posao zbog alkoholizma te je na njegovo mjesto došao Derek. Ipak, nakon rehabilitacije Derek mu je ponudio posao kirurga koji je on prihvatio. Dok je bio mlad, on i Ellis, Meredithina majka, bili su u vezi iako su oboje bili u braku. Na kraju se Richard vratio svojoj supruzi Adele koja je bila svjesna da ju je on varao, dok je Ellis ostavila svog muža jer nije više bila zaljubljena u njega. Uvijek se ponašao vrlo zaštitnički prema Meredith jer ju je smatrao svojom kćeri te je jedino njoj u početku povjerio svoj problem s alkoholom.

Što ti misliš o ovom članku? Komentiraj!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.